Pocetna Region Crkva brvnara u Gorobilju

Crkva brvnara u Gorobilju

1165
0
Podelite

Crkva brvnara u Gorobilju, posvećena Svetom Jovanu, sagrađena je 1705. godine, a obnovljena 1820. godine. Podeljena je na dva dela, pripratu i naos. Zasvedena je bačvastim svodom koji je mestimično ukrašen ornamentima. Dužina crkve je 8,7 metara, širina apside 1,23 metra, a visina sokla je 0,71 metar. Zid oko sokla do krova visok je 2,1 metar. Ukupna visina krova je 5,20 metara.
U crkvi danas postoje dva ikonostasa, tačnije, od onog starijeg ostalo je nekoliko ikona: Bogorodica, zatim Jovan Bogoslov istih dimenzija Raspeće (iz 19. veka). Ispod ikone Svevideće oko postoji zapis iz 1883. godine.
Sačuvane su i stare carske dveri, delo domaćih majstora. Sadašnji ikonostas ima, na vrhu u sredini, Raspeće, a desno i levo od njega su Bogorodica i Jovan. U drugom redu su Hristos na krstu, zatim Bogorodica s Hristom, Hristos i predstava Svetog Đorđa. Sledeći red popunjavaju ove ikone, u sredini Tajna večera i po šest apostola s obe strane.
Carske dveri imaju zanimljiv raspored: u sredini su Blagovesti; na desnom krilu je u medaljonu lik Bogorodice, a levo takođe istih dimenzija Arhanđel Gavrilo. U četiri ugla carskh dveri su posebni medaljoni s likovima četvorice jevanđelista. Desno i levo od dveri su Bogorodica s Hristom, Isus Hristos i Sveti Jovan. Apostole i Tajnu večeru radio je slikar Jaroslav Kratina.
Od pojedinačnih ikona najznačajnija u ovoj crkvi svakako je ona Jovana Krstitelja, a nastala je sredinom 18. veka. Značajnija je tim pre što se na njoj oseća uticaj ruskog baroka i to u obradi na njoj predstavljenih sudova.

PROJEKAT “KROZ SVETA MESTA NAŠIH OTACA” PODRŽALO JE MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE

Ostavite odgovor