Pocetna Region Crva pokrova presvete Bogorodice u Donjoj Jablanici

Crva pokrova presvete Bogorodice u Donjoj Jablanici

854
0
Podelite

S obzirom na to da je crkva u Donjoj Jablanici građena 1838 . godine, a hram u Dobroselici 1821. godine ima razloga za pretpostavku da je ove bogomolje radio isti majstor. U vreme kada su u ovim krajevima bile guste, neprohodne šume, kako se pamti u ovm kraju, crkvu su sagradili meštani sa jednim majstorom sa Tare, a podignuta je baš tu, verovatno da bi služila kao hram, za zbegove i kao skloništa u doba ratovanja, odnosno robovanja pod Turcima.
Crkva u Donjoj Jablanici veoma je slična dobroseličkoj i po tome što je građena od brvanau pravougaonoj osnovi, sa polukružnom oltarskom apsidom. Unutrašnji prostor pregrađen je ikonostasom na oltar i naos.
Od starog ikonostasa sačuvane su: carske dveri, prestona ikona Isusa Hrista, rad na dasci sa zapisom spomenu priloži crkvi Jablaničkoj Sava Rajević 1851. godine, prestona ikona Presvete Bogorodice sa Isusom Hristom, rad na dasci za spomen priloži u crkvu jablaničku Radovan Radović 1851. godine i ikona Svetog Vasilija Ostroškog sa Svetim Jovanom Krstiteljem, rad na dasci i željom naručioca za spomen priložje u crkvu jablaničku Pavel Didanović 1851. godine. Ostale ikone na ikonostasu su iz novijeg vremena i manje umetničke vrednosti.
Krov hrama je srednje strmine. Prvobitno je pokriven šindrom. Međutim, sada je pokriven limom.
U porti i okolo u šumi pored crkve donjojablaničke, nalaze se kućice od brvana sobrašice. Na jednoj od sačuvanih, verovatno i najstarijoj, pronađena je, bojom zapisana, 1840. godina.
Male drvene zgrade, sa do pola visine izgrađenim zidom od brvana i pokrivene šindrom liče na terase, sjenice, hladnjake. U svako je sto u sredini i klupama za sedenje okolo. Različito se ove zgrade u narodu nazivaju: sobrašice, sovrašice, sofre, šatre itd. U njima se boravilo za vreme dolaska na vrske obrede ili slave, kao na druge svečanosti. Tu su see u tim prilikama gosti, prijatelji i rodbina i srodnici iz drugih sela ili udaljenih kuća koji nisu imali svoje sobrašice. Na stolu u ovakvim prilikama uvek je bilo svakojakih posluženja za okrepljenje i nazdravljanje.

PROJEKAT “KROZ SVETA MESTA NAŠIH OTACA” PODRŽALO JE MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE

Ostavite odgovor