Pocetna Region Crkva rođenja Presvete Bogorodice u Kosjeriću

Crkva rođenja Presvete Bogorodice u Kosjeriću

3163
0
Podelite

Pravoslavna crkva u Kosjeriću posvećena je Rođenju Presvete Bogorodice. Izgrađena je 1970. godine od kamena i opeke, u obliku upisanog krsta. Na vrhu krova je kupola sa osmostranim tamburom. Zapadna fasada ima portal s pilastrima i trougaonim timpanonom.

Ikonostas u unutrašnjosti crkve je drven i rađen je u radionici ikona. Na ikonostasu su ikone ovako raspoređene: Na vrhu je raspeće, a desno i levo od njega su Bogorodica i Jovan. U drugom redu su na krajevima Sveti Nikola i Sveti Jovan, između njih su scene velikih praznika Rođenje, Tajna večera i Vaskrsenje. U trećem redu su Sveti Arhanđel Mihailo, Bogorodica sa Hristom, Blagovesti su na carskim dverima veličina Bogorodične i Arhanđela Gavrila figure je. S druge strane su mu Isus Hristos i Sveti Arhiđakon Stefan.
Neke od ovih ikona imaju i izvesnu likovnu vrednost, naprimer Arhiđakon Stefan. Tajna večera s ovog ikonostasa je kopija po Leonardu da Vinčiju. Ovde je sačuvana i jedna ruska ikona, podeljena u četiri polja. Tu su predstave Bogorodice, Svetog Nikole, arhanđela Mihaila i Svetog Dimitrija. Posebna je i ikona Jovana Krstitelja, rad Dimitrija Posnikovića. U crkvi je sačuvan i jedan antimins.

PROJEKAT “KROZ SVETA MESTA NAŠIH OTACA” PODRŽALO JE MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE

Ostavite odgovor