Pocetna Društvo U gradu Užicu na evidenciji 4500 nezaposlenih

U gradu Užicu na evidenciji 4500 nezaposlenih

1114
0
Podelite
Sajam zapošljavanja 2017.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje-filijala Užice je 10 373 lica od toga 4500 nezaposlenih na evidenciji u gradu Užicu. Starosna struktura je nepovoljna jer 22 odsto čine mladi do 30 godina a 31 odsto lica starija od 50 godina.

sajam zaposljavanja 2017

 

Što se tiče obrazovne strukture 58 odsto lica je sa III i IV stepenom stručne spreme, a po rečima direktorke užičke filijale Zorice Milošević poslodavci iskazuju najveće potrebe za ovom kategorijom nezaposlenih. Dugoročno je nezaposleno 62 odsto što znači da posao čekaju duže od 12 meseci. Mesečno se zapošljava po podacima Nacionalne službe 530 lica, a aktivnim merama ove godine oko 800 lica.

sajam zaposljavanja 2017 1

Drugi po redu ovogodišnji Sajam zapošljavanja koji organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Užice okupio je 25 poslodavaca iz Užica, Čajetine, Požege, Arilja i Nove Varoši koji su ponudili preko 130 radnih mesta.Najviše potreba je za radnike ugostiteljske struke i to pekari, mesari, kuvari, pica majstori, roštiljdžije koji su i deficitarna zanimanja. Ovaj sajam se razlikuje od prethodnog jer su poslodavci iskazali potrebe za radnicima srednje stručne spreme i nekvalifikovanim radnicima.

sajam zaposljavanja 2017 3

– Sve je manja potreba za kadrovima VII i VI stepena iako postoje potrebe za diplomiranim inženjerima mašinstva i građevinskim inženjerima sa licencom, zatim inženjerima hemije i informatičkih tehnologija. Poslodavci u privatnom sektoru ne traže pravnike i ekonomiste kojih je najviše na evidenciji -rekla je Milošević.

A što se tiče metalske struke potrebe postoje za radnicima mašinske obrade, zatim za vodoinstalaterima, vozačima kipera i kamiona…

-Do sada je uloženo preko 80 miliona u različite programe i mere kako bi se povećala zaposlenost na području filijale. Grad Užice je izdvojio 20 miliona dinara za stručnu praksu za 37 lica, samozapošljavanje za 30, za javne radove 55 lica privremeno angažovanih na četiri meseca i 12 subvencija poslodavcima za teže zapošljive kategorije-zaključila je Milošević.

O direktnom kontaktu poslodavaca i nezaposlenih lica na sajmu govorio i Vidoje Drndarević, član Gradskog veća ističući značaj saradnje Grada i Nacionalne službe kako bi posebno mladim ljudima kroz stručnu praksu omogućili sticanje radnog iskustva.

sajam Dragica Lučić, Moj kioskPrvi put na sajmu potrebe za radnicima iskazao je Moj kiosk koji je nov na ovom tržištu sa ukupno šest objekata u Užicu, Čajetini i na Zlatiboru.

Tim povodom Dragica Lučić, regionalni koordinator za Zapadnu Srbiju navodi da su im potrebni prodavci i to 10 sa trećim stepenom – trgovac, a poželjno je radno iskustvo, dok je za mlade neophodna i obuka. Sa radom će početi za najkasnije dve nedelje.

Sajam Marina TomićMarina Tomić, diplomirana sociološkinja kaže da nije prvi put na sajmu i da su uvek isti poslovi.

“Ništa za mene nema, tako je uvek.”

 

-Sajam nam znači da vidimo šta se traži, a za mene nema ništa sajam Miljka Žunićjer sam po struci tekstilna tkalja. Više puta sam bila na sajmu i tražim posao jer imam 12 godina radnog iskustva. Ništa ne očekujem jer ne postoji potreba i nemam gde da predam za moju struku -rekla je Miljka Žunić.

 

Sajam zapošljavanja kao i proteklih godina održan je u Gradskom kulturnom centru.

Ostavite odgovor