Pocetna Čajetina Poljoprivreda i turizam – dobitna kombinacija

Poljoprivreda i turizam – dobitna kombinacija

944
0
Podelite

Poljoprivreda u kombinaciji sa turizmom je bila dobitna kombinacija na kojoj su Zlatiborci koncipirali svoj razvoj, a samim tim i finansije, rekao predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović u intervjuju za nedeljnik Vesti i portal Infoera. U prilog tome i  činjenica da je za sedam godina lokalni budžet uvećan sto puta što  govori da je odabran  pravi put, dodaje predsednik čajetinske opštine.  Na pitanje kakvo je izvršenje  budžeta koji iznosi oko dve milijarde dinara, kako se kretao iz godine u godinu Stamatović kaže da se  budžet opštine Čajetina iz godine u godinu  uvećava između 10 i 30 odsto u zavisnosti od realizacije.

Cajetina investicije Stamatovic– Raduje blagi porast prihoda u kontinuitetu i najbitnije to što nema oscilacija. Govorim o realnim izvorima prihoda jer nemamo kreditna zaduženja za tekuću likvidnost kao što je slučaj u mnogim opštinama. Ističem da opština Čajetina nema transferna sredstva iz Republike, jer je diskriminisana po tom pitanju. Čak i ono što nam pripada u redovnoj proceduri uskraćuje nam se. Naš pošten odnos prema poslu, građanima, odnosno poreskim obveznicima predstavlja garanciju da nećemo doći u problem sa finansijama. Zahvaljujući povoljnom političkom ambijentu, razumevanju i oštroumnosti Zlatiboraca koji su shvatili u čemu je budućnost svojevremeno smo se vratili tradicionalnim vrednostima i proizvodima ovog podneblja. Poljoprivreda u kombinaciji sa turizmom bila je dobitna kombinacija i na tom principu smo koncipirali svoj razvoj, a samim tim i finansije. Sama činjenica da smo za sedam godina uvećali budžet sto puta govori o tome da smo odabrali pravi put. Budžet prati investicije, investitori dolaze, ulažu i dalje bez obzira što nas republička vlast osporava i koči naše kapitalne projekte. Nama je kao lokalnoj samoupravi najbitnije da privatni investitori prepoznaju povoljnu klimu za ulaganje – dodaje on. Čajetinska skupština je nedavno upoznata sa izvršenjem budzeta za prvih šest meseci ove godine. Budzetski prihodi i primanja za prvih šeste meseci ove godine ostvareni su u iznosu od 912.618.372 dinara, odnosno 51 odsto u odnosu na planirane. Rashodi i izdaci za pomenuti period izvršeni su u iznosu od 700.115.512 dinara, odnosno 39,44 odsto u odnosu na planirane. Na sednici je ocenjeno da je to najbolje izvršenje budzeta   u poslednjih šest godina.

Cajetina investicije gradnjaKakve pogodnosti se odnose na domaće investitore, mislimo pre svega na same Zlatiborce?

– Domaći investitori imaju subvencije i privatni investitori koji ulažu u nekretnine na Zlatiboru s obzirom na namenu objekata dobijaju određene povlastice. To se odnosi na hotele visoke kategorije i to je naš interes. Nije Zlatibor samo centar, on je širi geografski pojam i na njemu nema periferije. Za deset minuta hoda od centra vi ste na otvorenom. Opština Čajetina pruža povlastice u vidu manje naknade za uređenje građevinskog zemljišta u mesnim zajednicama i kompletna infrastruktura radi se po povoljnijim uslovima. Čajetina je već spojena sa Zlatiborom i tu nema velike razlike. Prigradska naselja na obodima Zlatibora imaju povlastice i manje su naknade za uređenje građevinskog zemljišta tako da investitori jeftinije kupuju parcele. U seoskim mesnim zajednicama porez je na najnižoj stopi za delatnosti, a  domaćinstva koja su ugrožena skoro da ga i ne plaćaju. Mora se uvažiti doprinos lokalne samouprave za novac koji ulaže u razvoj infrastrukture.  Novac prihodovan na Zlatiboru ravnopravno se ulaže na teritoriji cele opštine, od rekonstrukcije elektro – mreže, vodovodne, putne i naša sela sada izgledaju kao u švajcarskim Alpima, ili uređenim evropskim državama što ranije nije bio slučaj.

Cajetina investicije opstinaKoliko godišnje opština Čajetina izda građevinskih dozvola? Nedavno je shodno Uredbi proglašen Park prirode Zlatibor u cilju zaštite prirodnih resursa što ste označili neustavnom i nezakonitom odlukom Vlade protiv koje ćete se boriti.   

– U kontinuitetu za jednu godinu izdamo preko sto građevinskih dozvola tako da i ovaj podatak govori koliko je Zlatibor interesantan za investicije. Napominjem da nema samo interesovanja u užem delu Zlatibora, tržnom centru, već ima investitora u seoskim mesnim zajednicama gde ljudi prave vikendice i proizvodne pogone. Međutim nerazumnom odlukom i Uredbom o parku prirode vekovni starosedeoci su sankcionisani pa neće moći da se razvijaju u pogledu delatnosti kojima su se bavili njihovi preci. Ulažemo ogromne napore da zadržimo naše stanovništvo na selu i smatramo da je Uredba politički motivisana.

Cajetina investicije u srcuIz Ministarstva građevine na adresu lokalne samouprave stigle su optužbe da na Zlatiboru vlada urbanistički haos…

– To mogu sebi da pripišu! Da li Zlatibor izgleda nešto drugačije od ostalih delova Srbije, Kopaonika, Tare u tom pogledu? Zašto se ne pozabave Beogradom i njihovim investicijama?! Sve što se radi na Zlatiboru, radi se uz plansku dokumentaciju. Ukoliko ima odstupanja od građevinske dozvole, to je dozvolilo Ministarstvo građevine svojim zakonima i odlukama koje donosi. Zašto Ministarstvo ne postupi po zakonu, bespravna gradnja je krivično delo?! Opštini Čajetina su ekspresno doneli rešenje o zabrani gradnje gondole za koju smo do sada dobili samo jednu od pet dozvola. Kada smo krenuli sa gondolom kaznena ekspedicija u vidu inspektora došla je u roku od 24 sata, zabranila gradnju, a meni napisala krivičnu prijavu. Za sada smo dobili samo jednu od pet dozvola za gradnju gondole i to je opstrukcija.

Cajetina investicije mapaPored gondole kao kapitalne investicije koji su krupni projekti lokalne samouprave u pogledu daljeg razvoja turizma?

– Osujetili su naš razvoj na potezu međustanice gondole gde smo planirali Novi Zlatibor sa komercijalnim, pre svega sportskim sadržajima i zdravstvenim turizmom. Bio je to naš pokušaj da pokažemo da u Srbiji može nešto planski da se uradi ukoliko planski krenete od starta. Želeli smo da celoj Srbiji pokažemo kako može da izgleda jedno mesto uz prethodno urađen master plan. Ne zaboravite da smo dobar deo objekata i odstupanja od tradicionalnog načina gradnje – planinska kuća nasledili i da je izgled Zlatibora narušen ranije. Takođe, menjaju se uslovi i sadržaji koji prate savremeni turizam. Moramo da pratimo svetske trendove i prihvatimo novine koje traži turistička klijentela.

PROJEKAT „ULAGANJE U BUDUĆNOST“  REALIZUJE PORTAL „INFOERA“ UZ PODRŠKU OPŠTINE ČAJETINA

Ostavite odgovor