Pocetna Некатегоризовано Manastir Rujan

Manastir Rujan

1985
0
Podelite

Nedaleko od veštačkog jezera Vrutci, čijom su izgradnjom 1984. potopljeni temelji prvobitnog manastira, podignut je 2007, na inicijativu Žičke eparhije, novi Manstir Rujan, posvećen, kao i stari, Sv. Đorđu. Gradnja je trajala od 2004. do 2007, kada episkop žički Hrizostom osveštao hram. Autori projekta obnovljenog hrama su arh. Aleksandar Čaprić i građ. inž. Vladimir Radosavljević. Projektant ikonostasa, zgrade i konaka je arh. Dimitrije Marinković.

Rujno 2Manastir Rujno posvećen Sv. Velikomučeniku Đorđu, podignut je najverovatnije sredinom 15. veka u selu Vrutci. Nema pisanih tragova o tome ko ga je i koje godine sagradio. Početkom 16. veka u ovom manastiru osnovana je prva štamparija u Srbiji, u kojoj je 1537. nastalo Rujansko četvorojevanđelje, najstarija knjiga štampana u Srbiji ćirilskom azbukom. Saznavši za to, Turci su iste godine uništili štampariju razorili manastir. Monasi  Manastira Rujno prebegli su u Manastir Rača. Do sredine 19. veka, kod izvora po kojem su Vrutci dobili ime stajale su ruševine crkve i pomoćnih zgrada, sa starim kamenim nadgrobnicima uokolo. U Opisaniju okružija užičkog  Stojan Obradović 1858. beleži da je našao ostatke razvalina manastira i dodaje da „znamenija slavnog toga monastira sad nikakva drugoga nema, osim kamena svete trpeze, koji kao jedini svedok svete crkve svoje mesto čuva.”

Trg Rujno bilo je trgovište u Vrutcima, u blizini Manastira Rujno. Posećivali su ga Dubrovčani koji su poslovali sa meštanima. Vukić Drmanović iz nahije Rujno sakupljao je vosak za jednog primorskog trgovca, a od njega je primao srebrne čaše i drugu robu. Iz Rujna se najviše izvozio crvac, skupoceni prah crvene boje koji se dobijao od sušenih i istucanih vaši (košinel), koje su sakupljane sa hrstove kore. O ovom trgovištu je u delu Trg Rujno u oblasti Užica u 15. veku pisao Bogumil Hrabak.

Novi hram je izgrađen u formi trobrodne bazilike bez kupole. Sa spoljašnje strane građevina je obložena pločama d crvenog kamena koji podseća na rujan, biljku crvene boje po kojoj je manastir dobio ime. U unutrašnjosti, u južnom delu naosa, ugrađen je stub za koji se veruje da je pripadao prvobitnom hramu.

Rujno 3Dugo se smatralo da su u Rujanskoj štampariji izrezana prva prva naša drevna slova, kojima je monah Teodosije štampao Rujansko četvorojevanđelje i da je ona u tehničkom smislu bila na nižem nivou od štamparija koje su nastale nekoliko decenija kasnije. Kada je 1987, povodom 450 godina od osnivanja Rujanske štamparije, objavljeno fototipsko izdanje, naučno su objektivnije sagledani tehnika i rad ove štamparije. Upoređivanjem više listova Četvorojevanđelja dokazano je da su u tehnici ksilografije  (drvena slova) štampani samo naslovi, a da je tekst štampan olovnim slovima koja su, verovatno, livena u samom manastiru. Uprkos oskudnoj grafičkoj opremi, rujanski majstor je mnoge strane rešio grafički korektno, skladno povezujući crvene naslove pojedinih poglavlja sa tekstom štampanim crnom bojom, slovima ćirilske azbuke koja su imala karakter ustavnog pisma.

PROJEKAT “KROZ SVETA MESTA NAŠIH OTACA” PODRŽALO JE MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE

Ostavite odgovor