Pocetna Некатегоризовано Crkva Svetog poroka Ilije u Mokroj Gori

Crkva Svetog poroka Ilije u Mokroj Gori

1511
0
Podelite

Od 1876. godine Mokrogorci su nastojali da sagrade crkvu. Priča se da su ikonu Bogorodice donosili iz Kršanja, ali da se ona sama vraćala u Kršanje, na zgarište nekadašnje kršanjske crkve. Pošto je u Kršanju postojalo crkvište, a predsednici opštine Mokra Gora uvek su bili Kršanjci, oni su prevagnuli i crkva je podignuta na starom mestu. Crkva u Mokroj Gori podignuta je iz preke potrebe čim se završio Drugi svetski rat, jer je kršanjska crkva udaljena i po nekoliko sati hoda od pojedinih kuća.

Mokra Gora 2U Mokroj Gori 26. aprila 1945. postavljen je temelj buduće crkve, a 2. avgusta, iste godine, hram posvećen svetom proroku Iliji, osveštan je i predat „na dobrobit naroda” ovog kraja.

Crkva je građena u obliku lađe, kao kopija kršanjske crkve, samo što je od obrađenih brvana, a ne od kamena. Hram su gradili lokalni majstori i meštani, a glavni majstor i predsednik odbora za gradnju bio je Ljubomir Kojadinović. Sve je bilo pod nazorom Ratka G. Blagojevića, sveštenika buduće crkve. Pored toga što su obezbedili svu građu, Mokrogorci su svojim darovima opremili crkvu po njenom dovršetku. Darovali su joj od prestonih ikona, putira i stihira do jevanđelja i svih drugih neophodnih crkvenih utvara potrebnih za normalno činodejstvovanje.

Crkva u Kršanju imala je dva zvona. Kada je sagrađena crkva, jedno zvono je premešteno u novosagrađenu crkvu, a drugo manje zvono, mokrogorskoj crkvi je poklonio Luka Cukavac iz Mokre Gore.

Mokra Gora 3Crkva je sagrađena neposredno posle Drugog svetskog rata, u vreme kada su njegove posledice bile vidljive na svakom koraku. Ljudi osiromašeni, a žrtve rata neprežaljene. Mokrogorci su ipak smogli snage da sagrade sebi hram, kao da su naslutili da će naići prinudni post u duhovnom životu i verskom graditeljstvu.

PROJEKAT “KROZ SVETA MESTA NAŠIH OTACA” PODRŽALO JE MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE

Ostavite odgovor