Pocetna Некатегоризовано Crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Negbini

Crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Negbini

1988
0
Podelite

Današnja crkva u Negbini sazidana je na temeljima starog hrama, u vremenu između 1936. do 1940. godine. Posvećena je Rođenju Svetog Jovana Krstitelja.

U letopisu negbinske crkve piše da je stara bogomolja sagrađena 1879. godine. Zbog sukoba parohijana oko mesta izgradnje crkve bilo je dosta problema, tako da su te nesuglasice uticale i na izgradnju crkve. Kada su se najzad ujedinili, našli su izvođača radova Mitu Đenića rodom iz Negbine, a živeo je u Valjevu. Parohijani Negbinci ibezbedili su materijal za crkvu i 360 dukata za majstora. U letopisu piše da se izvođač radova nije baš najbolje poneo prema poslu i da je bilo dosta propusta i grešaka. Iz tih razloga bili su primorani negbinski parohijani da sagrade novu crkvu na temeljima stare. Izvođač radova je Simeun Franović iz Crkvenice (Primorje). Aprila meseca 1936. osvećen je početak radova, a 1940. godine sveštenici Zlatibora obavili su prvo bogoslušenje u današnjoj crkvi.

Negbina crkva 2Crkva je sagrađena od kamena, na krstastoj osnovi sa trostranom apsidom i paraklisima. Na vrhu je šestougaona kupola, smeštena na kockastom postolju pomoću pandantifa. Zapadna strana crkve ima trem oslonjen na dva stuba i polukružno zasveden, a veličina odgovara širini portala na hramu.

Svojim oblikom, lepotom i skladom hram pleni svačijim pogledom.

Ikonostas je od drveta  verovatno je rad majstora 20. veka. Ukrašen je svim ikonama predviđenim za ikonostas, na njemu je ktitorsi zapis iz 1939. godine. U crkvi postoji ikona na platnu kojapredstavlja Svetog velikomučenika Georgija, rad Svetozara Savkovića iz Srema. U hramu se nalazi i jedna gravira Presvete Bogorodice, kao i sinđelije (dekrete), a najstarija datira iz 1740. godine.

Opravka crkve, izgradnja sake – trpeze, zvonika i dovršenje parohijskog doma urađeno je 1993. godine.

PROJEKAT “KROZ SVETA MESTA NAŠIH OTACA” PODRŽALO JE MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE

Ostavite odgovor