Pocetna Некатегоризовано Crkva Sabora Svetog Arhangela Gavrila u Staparima

Crkva Sabora Svetog Arhangela Gavrila u Staparima

1451
0
Podelite

Na istočnoj padini površi Ponikava, u jednoj uvali, podignuta je 1821. godine crkva u Staparima. U to vreme prostranu crkvenu parohiju, pored Stapara, sačinjavala su sela Vrutci, Bioska, Mačkat, Kremna i Šljivovica. Prvi sveštenici koji se pominju da su opsluživali u ovoj crkvi su Sava Trifunović iz Stapara i Filip Zaharić iz Kremana.

Stapari crkva 3Crkva je građena od lomljenog kamena, za razliku od onih u Dobroselici i Gorobilju, koje su građene u isto vreme, ali od brvana. Ova crkva ima osnovu jednobrodne građevine, sa naglašenom polukružnom apsidom na istoku i natkrivenom pripratom na zapadu. Sa južne i severne strane postavljene su, i skromno naglašene, pevnice, znatno manje od oltarske apside. Crkva se osvetljava prozorima koji su postavljeni sa svake strane po jedan, s tim što je zapadni iznad ulaznih vrata. Pored glavnih ulaznih vrata, nalaze se pomoćna, ugrađena u severni zid crkve. Crkva je građena u siromašno vreme, slabim vezivnim materijalom. Do sada je više puta popravljana, pa je i drveni krov od šindre zamenjen limom.

Crkva u Staparima je jedna od retkih seoskih crkava koja ima živopisne zidne slike. Freske, kao i ikone na ikonostasu, radio je Dimitrije Posniković, sredinom 19. veka, u predahu živopisanja crkava u Užicu, Požegi i u manastiru Rači. Ikonostas je urađen od drveta, i na njemu su prestone ikone:  Sveti Arhangel Mihailo i Presveta Bogorodica sa Gospodom Isusom Hristom, u čijem je podnožju ikona jednog od proroka, znatno oštećena. Oltarske dveri  su sa uobičajenom kompozicijom Blagovesti, sledi Gospod Isus Hristos, opet sa ikonom u podnožju, koja je dosta oštećena. Na južnim dverima je  Sveti Arhangel Rafael.

Stapari crkva 2U gornjem delu ikonostasa, ispod Raspeća, je ikona Svete Trojice, susret Marije i Jelisavete, Susret Hrista sa Natanailom, Hristovo Rođenje, Vaskrsenje i Bogojavljenje, Preobraženje Gospodnje, Silazak Svetog Duha, kao i ikone više apostola.

PROJEKAT “KROZ SVETA MESTA NAŠIH OTACA” PODRŽALO JE MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE

Ostavite odgovor