Pocetna Čajetina Doček na Kraljevom trgu i u Jablanici

Doček na Kraljevom trgu i u Jablanici

1322
0
Podelite

Na Zlatiboru je Srpska nova godina, svečano dočekana na dve lokacije – koncertom muzičkih zvezda na Kraljevom trgu u centru Zlatibora modernije i urbanije, a u zlatiborskom selu Jablanica tradicionalno, u duhu narodnog predanja.

U selu Jablanica, uz prisustvo velikog broja meštana i turista koji borave na Zlatiboru, doček je svečano organizovan u duhu pravoslavne tradicije i u neobičnom ambijentu – porti drevne crkve brvnare, na uzvišenju među stoletnim borovima. Proslavi je prethodila večernja liturgija, zatim je svečano naložen drugi deo badnjaka, a potom su gostoljubivi meštani uz trubački orkestar i pevačke grupe okupljenim služili tople napitke, lovački gulaš i svadbarski kupus koji su tu i pripremani. Ovom prilikom su, kao i prethodnih godina, deci podeljeni novogodišnji paketići, a najmlađi su svojim recitacijama upotpunili program. Organizator dočeka u ovom zlatiborskom selu bilo je Turističko udruženje Jablanica, koje već godinama organizuje razne manifestacije za meštane i ostale ljubitelje Zlatibora, uz podršku TO Zlatibor i opštine Čajetina.

trg4

Za provod na platou Kraljevog trga su bili zaduženi Nemanja Stevanović i Jelena Gerbec. Za dobro raspoloženje postarao se i trubački orkestar Igora Mitrića, čiji se zvuk začuo tačno u ponoć, dok je nebo nad Zlatiborom obasjavao vatromet. Za organizaciju ovog dočeka zaslužne su Turistička organizacija Zlatibor i opština Čajetina.

Što se tiče predstojećih zlatiborskih dešavanja, podsećamo da se u selu Mačkatu od 2. do 4. februara održava 18. Sajam suvomesnatih proizvoda, nadaleko poznata ”Pršutijada”, koja i ove godine okuplja veliki broj proizvođača i ljubitelja vrhunskog sušenog mesa.

Ostavite odgovor