Pocetna Politika Živanović: Jednostavno, bili smo vredni

Živanović: Jednostavno, bili smo vredni

3507
0
Podelite

Vlade Živanović, direktor  Osnovne škole „Aleksa Dejović“ koji je i kandidat za odbornika Gradske opštine Sevojno na listi prevodjenoj SNS-om kaže da imponuje ukoliko ovu školsku  ustanovu sugrađani prepoznaju kao jednu od vrednosti Sevojna.

Radi se o školi koja je osnovana davne 1889. godine sa nešto malo mlađa dva izdvojena odeljenja, u Krvavcima i Zlakusi. Periodi kroz koje je prolazila učnili su da Škola ima bogatu istoriju. Trenutno je pohađa 674 učenika u 30 odeljenja i dve pripremne predškolske grupe u izdvojenim odeljenjima. U matičnoj školi postoji i produženi boravak za grupu od 30 učenika prvog i drugog razreda kao i stomatološka ordinacija koju koriste učenici matične škole i izdvojenih odeljenja.

Vlade Živanović SevojnoUprkos teškim ekonomskim vremenima koje biste investicije, projekte i rezultate  izdvojili?

Pored više obrazovno-vaspitnih i projekata iz oblasti kulture i sporta, svakako jedan od najznačajnih u materijalno-tehničkom smislu je projekat energetske efikasnosti škole u Sevojnu. Projekat je realizovan pre pet godina i investicija od 300.000 eura će se, kroz ostvarene uštede, u potpunosti otplatiti u naredne tri godine. Iz ovih podataka možete zaključiti da su godišnje ostvarene uštede na grejanju objekta preko 40.000 eura. Svakako treba istaći i da je oko 80 odsto učionica već četiri-pet godina u potpunosti multimedijalno sa stalnim pristupom internetu što nam omogućava realizaciju nastave koja je bliska deci.

Svi se rado sećamo vremena kada su u školama postojale đačke kuhinje. Postoji li način da se vrati stara dobra praksa i da deca za užinu jedu zdravu hranu umesto hamburgera?

Obezbeđivanje zdrave ishrane za učenike je prepoznato i strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji. Shodno tome, pokušaćemo da u narednom periodu obezbedimo sredstva za izgradnju i opremanje đačke kuhinje za školu u Sevojnu. Projekat imamo, što je preduslov za obezbeđivanje sredstava. U Krvavcima postoji đačka kuhinja, ali je neophodno i njeno osavremenjavanje u pogledu opreme, a samim tim i pripreme hrane.

U sastavu OŠ „Aleksa Dejović“ je i škola u Krvavcima. Bez škole nema života u selu i koliko pažnje posvećujete njenom radu i da li planirate nova ulaganja?

SNS Mokri čvor Krvavci1Za poboljšanje uslova u školi u Krvavcima skoro svake godine izdvajali smo određena finansijska sredstva u uradili poprilično dosta na unutrašnjem uređenju. Kada nabrojimo da smo za poslednjih sedam-osam godina zamenili krov na fiskulturnoj sali, spustili plafon, zamenili rasvetu i uveli grejanje u fiskulturnu salu, uveli grejanje u đačku kuhinju, renovirali podove u dve učionice, renovirali kompletan mokri čvor, zamenili klupe i stolice u učionicama za predmetnu nastavu, uveli mrežni internet u celu školu, osavremenjavali nastavna sredstva i realizovali i druge aktivnosti, sve to deluje beznačajno imajući u vidu opšte stanje škole u Krvavcima. Zato nam je od 2012. godine, nakon renoviranja škole u Sevojnu, škola u Krvavcima postala prioritet u poboljšanju materijalno-tehničkih uslova. Pre dve godine odobren nam je projekat energetske efikasnosti i to je investicija vredna oko 354.000 švajcarskih franaka. Sredstva su obezbeđena i u pitanju je donacija švajcarske vlade. Ugovor o donaciji potpisan je u martu prošle godine između švajcarskog ambasadora u Srbiji, ministra rudarstva i energetike RS i gradonačelnika Užica. Kada se ovaj projekat realizuje, škola u Krvavcima će biti ukras mesta u kome se nalazi. Vredi napomenuti i da smo krajem decembra prošle godine u Krvavcima renovirali kompletan mokri čvor, a da smo sredstva u iznosu od 11.500 dolara obezbedili iz donacije najstarije organizacije Srba u Americi – Srpske narodne odbrane SNO, čiji je osnivač i predsednik bio Mihailo Pupin. Ukupna investicija iznosila je 2.480.000 dinara. Ostatak sredstava smo obezbedili iz donacija iz našeg kraja (Impol Seval, Valjaonica bakra, Namenska i roditelji Vojislava Lala Stefanovića) i budžeta Grada Užica. Pre nekoliko godina uradili smo i projekat energetske efikasnosti škole u Zlakusi za čiju realizaciju pokušavamo da obezbedimo sredstva. Što se tiče škole u Krvavcima, trenutno radimo i na projektu obrazovnog parka u dvorištu škole, čime će se težište vannastavnih aktivnosti preneti na ovu školu i samo mesto. U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije.

Renovirani su školski sportski tereni… 

U toku prošlog leta, u saradnji i uz veliko angažovanje Sportskog udruženja Sevojno renovirani su školski sportski tereni. Vrednost ovih radova iznosila je oko 4.000.000 dinara. Putevi Užice su bili glavni nosioci investicije od oko 2.400.000 dinara. Negde oko 700.000 dinara donirali su nam privrednici, uglavnom iz Sevojna, ali i iz Grada, a ostatak su donacije firmi izvođača, GO Sevojno, Grada, Škole i drugih subjekata. U prethodnih nekoliko godina završeno je postavljanje podzemnih instalacija za rasvetu školskog dvorišta u Sevojnu i u toku ove godine ćemo početi sa postavljanjem parkovskih lampiona, što će doprineti većoj bezbednosti samog objekta, prostora oko škole, ali i vizuelnom izgledu centra Sevojna.

I stanovnici Sevojna raduju se svakoj  novoj sportskoj hali. Kada očekujete raspisivanje novog tendera?

O sportskoj hali pričamo već nekoliko godina. Tokom 2016. godine raspisan je tender za izgradnju objekta, ali je iz nekih razloga poništen. U narednih mesec dana očekujemo ponovno raspisivanje tendera. Projekat je odobren, građevinska dozvola obezbeđena, sredstva isto tako. Radi se o objektu korisne površine oko 1000 kvadratnih metara čije je projektna vrednost oko 540.000 dinara bez pdv-a. Oko 100.000 evra za izgradnju sale obezbeđuje Grad Užice, a ostatak sredstava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Hala će biti od velike koristi kako našoj školi tako i loakalnoj zajednici.

SNS Obrazovni park planiran u KrvavcimaOdvija li se nastava fizičkog vaspitanja delom i na zatvorenom bazenu u Užicu zbog čega je u najvećoj meri i izgrađen?

U toku novembra i decembra meseca, u saradnji sa JP „Veliki park“ i Plivačkim klubom „Užice“, realizovali smo deo nastave fizičkog vaspitanja za četiri odeljenja petog razreda. Ove časove smo realizovali prvi put ove godine. Svako odeljenje imalo je priliku da provede negde oko 30 sati na bazenu. Reakcije učenika, roditelja i svih koji su učestvovali u realizaciji ovih časova su veoma pozitivne.

Koliko ste kao direktor škole zadovoljni podrškom Grada Užica i resornog ministarstva obrazovnoj ustanovi na čijem ste čelu, u čemu se ona sastoji ?

Projekat energetske efikasnosti škole u Sevojnu finansiran je sredstvima Ministarstva prosvete. Kao što sam rekao, školska sportska hala se finansira iz sredstava Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a 20 odsto iz sredstava Grada Užica. Za projekat energetske efikasnosti škole u Krvavcima aplicirao je Grad Užice, našim postojećim projektima, ali se svakako ugovor potpisuje sa Gradom koji je nosilac aktivnosti. Za realizaciju časova plivanja, bazen smo koristili besplatno, a sredstva za prevoz učenika u visini oko 100.000 dinara obezbedio je Grad Užice.

Kakve rezultate postižu učenici OŠ „Aleksa Dejović“ na raznim takmičenjima?

Svake godine konstantno ostvarujemo veoma dobre rezultate na završnom ispitu i takmičenjima učenika. Postala je praksa da se svaka godina završi sa ostvarenim bar jednim plasmanom od prvog do trećeg mesta na nekom republičkom takmičenju. Ovi i drugi plasmani, kao i rezultati na završnom ispitu ili na kraju godine su rezultat napornog i posvećenog rada nastavnika i učenika.

S obzirom na iskustvo pedagoga i direktora šta je po vama potrebno za dobar rezultate  u jednoj obrazovnoj ustanovi?

Naša škola beleži dobre rezultate prevashodno zbog velike posvećenosti celog kolektiva, podrške lokalne samouprave, grada Užica, Republike Srbije, lokalnih privrednika, a pre svega zato što vilimo svoj poziv, volimo decu, volimo svoju školu i zato što volimo naše Sevojno.

Ostavite odgovor