Pocetna Društvo Pismo za Arno Gujona

Pismo za Arno Gujona

4101
0
Podelite

Volite srpski jezik svakog dana pomalo. Srpski jezik nema nikoga drugog osim nas – reči su Duška Radovića.

A u savremenom književnom delu Mila Medića „Zavještanja Svetog Simeona“ govori se o obavezi negovanja i odgovornosti čuvanja jezika – Zemlje i države ne osvajaju se samo mačevima, nego i jezicima. Znaj da te je neprijatelj onoliko osvojio i pokorio koliko ti je reči potro i svojih poturio. Narod koji izgubi svoje reči prestaje biti narod.

maternji-jezik-1

Društvo školskih bibliotekara Srbije je pokrenulo akciju podsticanja čitanja, negovanja jezika i kulture. Svoju ideju o načinima realizacije obeležavanja Dana maternjeg jezika 21. februara podelili su sa školskim bibliotekarima i nastavnicima srpskog jezika i književnosti. Ovaj međunarodni dan na kreativan način obeležili su u Medicinskoj školi u Užicu.

Iz-arhive-Vesti--Arno-Gujon-na-Učiteljskom-fakultetuPosebno iznenađenje bilo je predstavljanje knjige Arno Gujona, Francuza, koji voli srpski narod i pomaže našem narodu na Kosovu. Učenice iz odeljenja drugog šest su čitanjem delova iz knjige „Svi moji putevi vode ka Srbiji“ i prezentacijom o Gujonovom bavljenju humanitarnim radom i njegovoj ljubavi prema srpskom rodu i srpskom jeziku izazvale veliko interesovanje prisutnih za ovu knjigu. Učenici drugog razreda tim povodom su mu uputili pismo, navela je Valentina Zlatanović Marković, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Foto--M.-skola

Učenici svih razreda i njihovi nastavnici i bibliotekari priredili su program koji je afirmisao kulturu i umetnost. Učenici su se bavili pitanjem očuvanja jezika kao osnovne odlike identiteta jednog naroda. Ovo problemsko pitanje sagledano je na širem planu, imajući u vidu činjenicu da se i druge evropske zemlje suočavaju sa sličnim problemima očuvanja maternjeg jezika.

Ostavite odgovor