Pocetna Ivanjica Sećanje na Vukomana Vula Tatovića

Sećanje na Vukomana Vula Tatovića

3528
0
Podelite

Savez slepih i slabovidih Užice već trinaestu godinu čuva uspomenu na svog istaknutog, rano preminulog člana Vukomana Vula Tatovića. U punoj sali Čitališta Gradske biblioteke sinoć je priređeno memorijalno poetsko veče u znak sećanja na njega. U vrlo lepo osmišljenom kulturnom programu sećanje na Vukomana toplim biranim rečima izneo je novinar u penziji Svetislav Tijanić, evocirajući uspomene na vreme od pre 47 godina i kasnije, kada je ovaj „Raketin“ radnik na telefonskoj centrali iz rodne Tisovice na Javoru, i čitavog ivanjičkog kraja, iako ne vidi, donosio veliki broj snimljenih reportaža, emitovane zatim u programu Radija Titovog Užica koji  je tada počeo da emituje svoj srednjetalasni program.

U poetskoj večeri učestvovali su hor „Đurđevak“, mladi i talentovani Rade Ćaldović na klavijaturi, Aleksandra Jovanović i Darko Radivojević iz recitatorske sekcije Medicinske škole koji su čitali stihove Vukomana Tatovića, Dragana Dučić koja je bila domaćin ove prijatne večeri i koja je čitala na Brajevom pismu, takođe je govorila stihove Vukomana Tatovića, pesnikinja Budimka Tošić i muzičar, pesnik, pisac i pevač Dragan Popović Kuruzlija koji je priredio nezaboravan program svojim Užičanima sa pevanjem, sviranjem na fruli i harmonici, i sa govorenjem sopstvenih stihova.

secanje na tatovica 1

– Od osnivanja Radio Titovog Užica, pa sve do Vukomanove prerane smrti, trajalo je naše prijateljstvo. Zahvaljujući Vulu, Radio Titovo Užice je u tom periodu najviše slušalaca imao u ivanjičkom kraju. Ovaj uporni Javorac je, iako slep, imao je neverovatan osećaj za snimanje muzičkih numera i razgovora na velikom kasetofonu koji je redovno nosio sa sobom. Vule je sagradio kuću u Krčagovu, blizu „Rakete“, gde je sam, bez ičije pomoći, znao da skuva izvanredan kupus sa ovčetinom. Imao je mnogo pre drugih kasetofon, magnetofon, TV aparat i video, s kojih je rado slušao najkvalitetniju muziku. Naravno, nije vozio automobil, ali ga je imao u garaži, angažujući vikendom i praznikom svoje poznanike da ga odvezu do rodnog sela,  pričao je na memorijalnoj poetskoj večeri Svetislav Tijanić, koji je u tom periodu radio u „Vestima“ i imao svoje emisije na Radiju Titovo Užice.

Ostavite odgovor