Pocetna Društvo Priznanje dr Maji Gulan

Priznanje dr Maji Gulan

9997
0
Podelite

U okviru Nacionalnog dana za borbu protiv raka dojke u Beogradu dodeljeno je priznanje dr Maji Gulan, koja je na čelu odseka za hirurgiju dojke na Hirurškom odeljenju Opšte bolnice Užice. Dr Gulan već 30 godina radi na ranoj dijagnostici i lečenju ove opake bolesti. Uradila je hiljade operacija, ali i dalje neumorno radi na razvijanju svesti kod žena kako bi sprečila najgore ishode.  Osnivač je savetovališta za žene lečene od raka dojke „Jefimija” i „Evropa donna Srbija”.

Maja Gulan nagrada 1Eminentni stručnjaci istakli su da glavni izazov je neophodnost podizanja svesti žena o važnosti samopregleda i pregleda, jer je rak dojke izlečiv u preko 90 odsto slučajeva, ako se otkrije na vreme.

Danas, ova bolest i dalje je jedan od vodećih uzroka smrtnosti među ženama u Srbiji. Svake godine oboli 4000 žena u našoj zemlji, a oko 1600 njih godisnje izgubi bitku sa ovom bolešču. Zato je od izuzetnog značaja da se pošalje poruka da je rak dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.Žene koje su se uspešno izborile sa rakom dojke i koje su nastavile da pomažu drugim pacijentkinjama, imaju značajnu ulogu u javnosti o ovoj temi.

Maja Gulan nagrada 3Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se 20 marta na inicijativu kompanije Avon u saradnji sa Fondom B92, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Ostavite odgovor