Pocetna Film “Specijalno vaspitanje” u GKC-u

“Specijalno vaspitanje” u GKC-u

3413
0
Podelite

Kultni film Gorana Markovića iz 1977. godine „Specijalno vaspitanje“, u produkciji Centar Filma, biće prikazan večeras u novom kvalitetu slike i zvuka zahvaljujući projektu „Vip kinoteka“ u Gradskom kulturnom centru u 20 časova.

Film je svoju premijeru doživeo na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, a glumac Ljubiša Samardžić je za ulogu milicionera Caneta, dobio Zlatnu arenu za mušku epizodnu ulogu. Iste godine, film je dobio nagradu Zlatni dukat Manhajmskog festivala. “Specijalno vaspitanje” je jedno vreme bio najpopularniji i najprodavaniji film Gorana Markovića i imao je svoje projekcije u preko 50 zemalja.

Projekat „Vip Kinoteka“, nastao u saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke,  ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Ovim projektom koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

Do kraja ove godine, u okviru ovog projekta, biće digitalno restaurirano još sedam filmskih ostvarenja koja su obeležila srpsku i regionalnu kinematografiju.

Ostavite odgovor