Pocetna Ekonomija Zaboravavljeni šipurak

Zaboravavljeni šipurak

4684
0
Podelite

Poljoprivredni stručnjaci kažu da je sa jednog žbuna moguće dobiti 8 kilograma šipurka. Prošle godine početna otkupna cena u Srbiji bila je 60 dinara da bi dostigla 120 dinara po kilogramu izvozno vrednog voća koje se najviše plasira u Rusiju.

U sevojničkom Biznis inkubator centru nedavno je održan okrugli sto na temu „Mogućnosti proizvodnje plantažnog šipurka na prostoru zapadne Srbije“. Organizator je skupa bio Centar za razvoj poljoprivrede Organsko selo Gorjani. Učesnici su se složili da mogućnosti za plantažno gajenje šipurka u užičkom kraju i te kako postoje –  s obzirom i na idealnu nadmorsku visinu od 800 do 1400 metara za podizanje zasada. I veoma bitno obezbeđen je otkup od strane „Vino Župa“ Aleksandrovac.

Za razliku od istočne i južne Srbije u zapadnoj Srbiji gotovo da nema plantaža ovog voća koje je poznato po bogatstv u vitamina C. Zapuštene su nekadašnje plantaže u Kosjeriću i Novoj Varoši, a nove nisu nastajale decenijama. U Srbiji postoje rasadnici u kojima se može nabaviti kvalitetan sadni materijal, a cena je uglavnom oko 120 dinara po sadnici.

Na okruglom stolu je rečeno da je rusko tržište posebno zainteresovano za šipurak za kojim postoji potražnja na svetskoj pijaci.

Ostavite odgovor