Pocetna Društvo Diplomatske veze Srbije i Rusije

Diplomatske veze Srbije i Rusije

1458
0
Podelite

Svečana akademija povodom 180 godina diplomatskih veza Srbije i Rusije održana je u Užicu u organizaciji Srpsko-ruskog kluba.

Srpsko ruski klub akademija 2Akademiji su prisustvovali Aleksandar Nikolaevič Konanihin, ataše za kulturu i prvi savetnik Ambasade Ruske Federacije koji je primio Gramatu zahvalnosti za Aleksandra Vasiljeviča Čepurina, ambasadora Ruske Federacije u Srbiji i Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije koji je primio Gramatu zahvalnosti za Ivicu Dačića, ministra spoljnih poslova Republike Srbije.

Predsednik Srpsko-ruskog kluba Nemanja Spalović je rekao da su ambasador i ministar dobili Gramate za nemerljiv doprinos na polju jačanja srpsko-ruskih diplomatskih veza, a povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih veza Srbije i Rusije, ali i danas, možda u presudnim trenucima za Srbiju i njenu svetu zemlju – Kosovo i Metohiju, velika uloga prijateljske ruke pružene od strane Ruske Federacije.

Srpsko ruski klub akademija 3Generalni sekretar Ministarstva spoljnih posova Srbije Veljko Odalović je istakao da Srbija nikada neće uvoditi sankcije Rusiji, niti proterivati njihove diplomate i da je priznanje koje je primio za ministra Dačića potvrda dobrog rada ministarstva spoljnih poslova na jačanju diplomatskih veza Srbije i Rusije. On je dodao i da je postojanje srpsko-ruskog prijateljstava, kao što je Srpsko-ruski klub, neophodno i dobro radi gajenja dobrih prijateljskih odnosa naša dva naroda.

U programu Akademije su učestvovali Hor “Zlatiborska vila”, Etno grupa “Đurđevak”, pesnikinje Nađa Đoković, Dijana Gagić i Milena Čantrak. Na akademiji su govorili i profesor istorije Oliver Mićić Bućić o “Srpsko-ruskim odnosima tokom Srpske revolucije”, jerej Vladimir Dukanac, magistar teologije sa temom “Rusko-srpski odnosi kroz prizmu pravoslavlja”, mr Dragan Krsmanović, pukovnik u penziji o “Rusko-srpski odnosi tokom Prvog svetskog rata”, i istoričar i predsednik Srpsko-ruskog kluba Nemanja Spalović, o “Ruskoj emigraciji u Srbiji.”

Ostavite odgovor