Pocetna Politika Diskusija o direktoru Narodnog muzeja

Diskusija o direktoru Narodnog muzeja

2452
1
Podelite

Za novog direktora Narodnog muzeja u Užicu imenovana je Slavica Stefanović, diplomirani ekonomista, kustos i viši kustos ove ustanove kulture.

Skupstina grada PapicPredlog Upravnog odbora Muzeja podržali su odbornici vladajuće većine Gradske skupštine koju predvode SNS I SPS izuzev šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke, istoričara u penziji Radivoja Papića i predstavnika opozicionih stranaka DS, LDP i Dveri.

Papić je na sednici zatražio da se uputi dopis Ministarstvu kulture, Narodnom muzeju u Beogradu, Istorijskom arhivu i zatraži mišljenje o sticanju muzejskih zvanja.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković koji je i predsednik Gradskog odbora SNS-a je rekao da odbornička grupa ove stranke podržava predlog svog koalicionog partnera SPS-a “jer nema nikakvog nagoveštaja da postoji nešto nezakonito u izboru direktora Muzeja”.

Skupstina grada MarjanovicŠef odborničkog kluba SPS-a Radiša Marjanović je dodao da nema dileme da je pomenuti predlog nije po zakonu o čemu svedoče i uverenja Narodnog muzeja iz Beograda o zvanju kustosa iz 2009. i 2011. godine od strane komisije za dobijanje sertifikata.

Predsednik Skupštine Branislav Mitrović rekao je da kandidatkinja ispunjava sve uslove po Statutu Narodnog muzeja i Zakonu o kulturi, dok su predstavnici opozicije označili imenovanje direktorke Muzeja političkom odlukom i predmetom koalicionog dogovora.

Imenovanje direktorke užičkog Narodnog muzeja podržalo je 36 odbornika dok je osam bilo protiv.

1 komentar

Ostavite odgovor