Pocetna Kultura Otvaranje “Na pola puta” u znaku Predraga Lucića

Otvaranje “Na pola puta” u znaku Predraga Lucića

1445
0
Podelite

Pisci iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije održaće predavanja u Užičkoj gimnaziji a odlomke iz svojih knjiga čitaće na Maloj sceni Narodnog pozorišta. Užički srednjoškolci ugostiće vršnjake iz Sarajeva, Beograda, Zagreba i Rijeke

Ovogodišnji književni festival „Na pola puta“ održaće se od 22. do 26. aprila. Početak trinaestog festivalskog izdanja ove jedinstvene Predrag Lucic 1književne smotre biće u znaku nedavno preminulog reditelja, novinara i književnika Predraga Lucića, jednog od najomiljenijih festivalskih gostiju. U nedeljau, na Maloj sceni Narodnog pozorišta u 19 časova biće predstavljena Mala kutija, pet knjižica odabranih Lucićevih tekstova iz njegovog dramskog, poetskog i satiričnog opusa. „Lucidno izdanje“ Male kutije ima i svoje „goste“ – autore čije knjige je Predrag Lucić objavio u poznatoj Feralovoj ediciji – Arsena Dedića, Sinana Gudževića, Izeta Sarajlića, Tomu Bebića i Danila Kiša.
Isto veče predviđena je i projekcija dokumentarnog filma „Viva Ludež“. Autori ovog filma, Marina Banićević i Saša Stanić, u februaru 2016. godine, razgovarali su sa Viktorom Ivančićem, Predragom Lucićem i Borisom Dežulovićem, trojiciom osnivača političko-satiričkog lista Feral Tribune, koji je tokom trajanja bio „bespoštedni demistifikator državotvornih ideologema i savesni izveštač o ratnim zbivanjima“.
Po već uobičajenoj praksi, pisci će pored večernjih čitanja na Maloj sceni (19.30 časova) održati predavanja u Užičkoj gimnaziji: Nenad Veličković („Poezija i šoping“), Dino Bauk („Kakva korist od čitanja?“), Mira Otašević („Kropotkin. Zašto danas?“), Siniša Labrović („O umetničkom performansu“), Dejan Atanacković („Savremena vizuelna umetnost“), Barbara Matejčić („Narativno novinarstvo“), Mustafa Zvizdić („Putopis LJudi govore Rastka Petrovića“), Aida Šečić Nezirević („Pisati o ženama“), Vladimir Pištalo („O Ivu Andriću“), Bojan Krivokapić („Radionica pisanja – šta(nam) znači proces?“) i Dejan Ilić („Razgovor o filmu“). Pored pomenutih, gosti Festivala su i Heni Erceg, Viktor Ivančić i Boris Dežulović, kao i učenici iz Sarajeva, Zagreba, Beograda i Rijeke.

Na pola puta 2018 1U utorak u 18.30, u holu Narodnog pozorišta biće otvorena izložba instalacija Siniše Labrovića pod nazivom „Utisak Užica“.
„Ogromna je privilegija da posle čitanja dobre knjige upoznate njenog pisca.To je ono što me najviše raduje na Festivalu“, kaže jedna od gimnazijalki, članica Čitalačkog kluba koji je od prošlogodišnjeg do ovogodišnjeg aprila, nizom izložbi, predavanja i studijjskih putovanja, uz „mentorstvo“ profesorki književnosti koje čine jezgro Užičke književne repblike, i dalje održava zavidnu čitalačku kondiciju svojih članova. Mnogi od bivših članova tog užičkog književnog bratstva danas su već pisci na dobrom putu.

Ostavite odgovor