Pocetna Bajina Bašta Izložbe skulptura Vidana Nikolića i Dragana Dimića

Izložbe skulptura Vidana Nikolića i Dragana Dimića

2995
0
Podelite
Dragan Dimić: Kud plovi ovaj brod

Dva poznata užička umetnika, Vidan Nikolić i Dragan Dimić od 15. marta do 16. maja priredili su tri zajedničke izložbe skulptura. Prva je bila u u galeriji Ustanove Kultura u Bajinoj Bašti od 15. marta do 15. aprila, a onda je kompletno preseljena u Sportski centar u Čajetinu od 16. aprila i trajaće do 16. maja. U međuvremenu, od 27. aprila do 7. maja ova dva umetnika su priredila izložbu skulptura u Domu kulture u Ivanjici.

Vidan Nikolić: Bacač kamena
Vidan Nikolić: Bacač kamena

U okviru izložbe koja je organizovana u Bajinoj Bašti pa preseljena u Čajetinu, umetnici su izložili po 16 svojih radova. Deo skulptura Vidana Nikolića su u drvetu, ali je većina kombinacija drvo-kamen, dok je Dragan Dimić izložio deo skulptura od metala, drveta ili obojenog drveta, ali i one koje su rađene kombinovanom tehnikom, drvo-metal. U Ivanjici je priređena izložba ova dva umetnika manjeg obima, a skulpture su u kombinovanoj tehnici.

Postavka skulptura na  izložbama Vidana Nikolića, po rečima Ljiljane Rakić, „predstavlja traganje za čovekovim postojanjem, za njegovom biti u prirodi“, dok poznati užički slikar mr Obrad Jovanović, o Vidanovim skulpturama piše:

-„Priroda je učiteljica svemu“-tvrdio je Leonardo da Vinči, pa stoga mislim da i Vidan Nikolić polazi od opšte riznice univerzalnog saznanja ka nekom ličnom izrazu i mimezisu. Iako nije vajar po profesionalnom opredeljenju (Vidan Nikolić je doktorirao iz oblasti nauke o jeziku), on u prirodnim oblicima sudara živog i neživog, žila života i početka erosa sa mrtvim i večnim kamenom (neerosom), vođen sopstvenim vizijama podsvesnog motiva i arhetipa – stvara izvanredna vajarska ostvarenja. NJegov vajarski jezik je konačan, zaobljen, definisan, pojednostavljen i doživljen.“

U svom četrdesetogodišnjem stvaralačkom putu, Dragan Dimić je prošao kroz 12 faza ili ciklusa, kao što su „Čađ i pozlata“, „Bele tame“, „Krugom kruga“ i druge i ostavio je preko tri hiljade radova u raznim likovnim tehnikama, a o njegovim skulpturama Sanja Sofijanić, istoričar umetnosti piše:

-Ironične opaske, kako u nazivima, tako i u samim „konstrukcijama“ skulpture svrstavaju DraganaDimića u red autora koji svojim simboličkim pristupom neposrednom okruženju sa jedne i kolektivnom mitološkom nasleđu sa druge strane, grade svojevrstan otklon prema životu i njegovim nusproduktima. Upotrebne stvari, više nego sirov materijal, postaju osnov poetike koja na razmeđu asamblaža i pune skulpture dobija svoj izraz u zavisnosti od konteksta.“

Dimić je Fakultet likovnih umetnosti i postdiplomske studije završio u Beogradu i do sada je imao 77 samostalnih i preko 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Ostavite odgovor