Pocetna Društvo Godinu dana primene zakona

Godinu dana primene zakona

598
0
Podelite

„Nasilje u porodici“, godinu dana od primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici naziv je tribune koja je održana u Gradskoj kući na kojoj su učestvovali predstavnici svih relevantnih institucija bitnih za sprečavanje ovog društvenog problema.. Kada institucije zajednički rade pomaci su vidljivi, ocenjeno je na tribini i rečeno da je možda još rano za ocenu konkretnih rešenja, ali da su prvi pokazatelji tu da ukažu na dalji smer.

V.d. direktora užičkog Centra za socijalni rad Ana Urošević iznela je podatak da je od početka primene Zakona registrovano 214 prijava nasilja od čega 155 žena žrtava nasilja i 59 muškaraca.

Tribina nasilje Ana“Pretežno je u pitanju psihičko nasilje 107 žrtava, psihofizičko 70 i fizičko 30 žrtava. Počinioci nasilja su uglavnom bračni i vanbračni partneri, deca, roditelji, braća, sestre. Najstarija žrtva nasilja imala je 83 godine, a najmlađa žrtva osam meseci”, rekla je Urošević i dodala da je podrška Centra materijalno-socijalna, pravna i stručno-savetodavna.

Profesor Vera Despotović kaže da presudan faktor za nastanak nasilja u porodici nisu mentalne bolesti niti nemogućnost kontrole emocija nego stavovi, odnosno uverenja o dozvoljenom ili nedozvoljenom ponašanju i uverenja o muško-ženskim partnerskim odnosima. Ona je rekla da mi živimo u jednoj i dalje tradicionalnoj patrijarhalnoj sredini

Tribina nasilje Vera“Zakon je trebalo da stavi akcenat da sve institucije rade zajedno i sastaju (koordinaciono telo) u svim slučajevim, gde postoji sumnja da se radi o nasilju u porodici. Bitno za zaštitu od porodičnog nasilja je koordinisana zajednička saradnja policije, Centra za socijalni rad, tužilaštva, NVO”, rekla je profesor Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta „Singidunum“ Vera Despotović uz ocenu da je godinu dana prošlo od primene zakona što je možda nedovoljno da se vide konkretni rezultati, ali da prvi pokazatelji postoje.

Tribina nasilje 1Gradski većnik zadužen za brigu o porodici Vidoje Drndarević podsetio je da je užička lokalna samouprava inicijator i potpisnik medjusektorskog protokola o sprečavanju nasilja nad decom u čiji rad je uključeno osamnaest institucija. Govoreći o protokolu on je rekao da se rad odnosi na vršnjačko nasilje, prihičko i fizičko nasilje nad decom,i upozorenja, ali nažalost i otkrivanja novih i novih slučajeva vrsta nasilja koje se odnose na najmlađu populaciju.

Ostavite odgovor