Pocetna Politika Povratak na Vrutke gasi mini centralu

Povratak na Vrutke gasi mini centralu

3317
1
Podelite

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da će najverovatnije biti predložena zabrana rada mini hidroelektrane na Đetinji povratkom vodosnabdevanja Užica na akumulaciju Vrutci koje se predviđa iduće godine po završetku druge faze rekonstrukcije Fabrike vode na Cerovića brdu.

Jezero Vrutci alge 2Podnoseći Izveštaj o vodosnabdevanju odbornicicima užičke skupštine Petković je rekao da je rešenje Instituta „Jaroslav Černi“ bazirano na tehnologiji prerade vode i da je Vlada Srbije rešenje problema Užičana pomogla sa 7 miliona evra dok je lokalna samouprava uložila deset puta manje novca. Gradonačelnik se složio sa ocenom odbornika da je na sanaciji akumulacije u proteklih pet godina učinjeno mnogo manje nego na rekonstrukciji fabrike vode i naveo mere koje je u sklopu preporuka potrebno uraditi u narednom periodu.

Između ostalog potrebno je uraditi katastar domaćinstava u slivu akumulacije Vrutci u cilju bezbednog prikupljnja i prečišćavanja komunalnih otpadnih voda posle usvajanja Prostornog plana RS posebne namene.

Zatim da se upravljanje akumualcijom u cilju održavanja normalne kvote jezera normalnog uspona realizuje u skladu sa ugovorom JP „Srbijavode“ i „Vodovod“ i obavi rekonstrukcija vodozahvata na brani.

Sednica Tihomir Petkovic“JKP „Vodovod“ je uradio projekat rekonstrukcije sva tri zahvata na brani, a do sada se mogao koristiti samo jedan i realizacija se očekuje u toku godine. Kontrola zahvatanja vode za potrebe minihidroelektrane, režim rada elektrane regulisan je vodnom dozvolom sa organičenim korišćenjem vode sa Vrutaka do početka korišćenja vode za vodosnabdevanje”, naveo je gradonačelnik Užica podsećajući na monitoring i analize vode koje se re Rasprava o Izveštaju o vodosnabdevanju Grada Užica koji je usvojen glasovima odborničke većine predvođene SNS-om obeležila je prepodnevni deo zasedanja užičke skupštine.

Tokom rasprave odbornici opozicije su govorili i postavljali pitanja u vezi stanja i kvaliteta vrutačke vode, koje je kategorije i da li može da se koristi za zalivanje (Djordje Milićević LDP) i upućivali kritike da u proteklih pet godina ništa nije urađeno na sanaciji jezera (Plećević LDP).

Odb ornici su govorili i o zoni zaštite jezera i radovima što je trebalo da se dogodi 1984. godine.

Nažalost nije urađeno zbog nedostatka novca svedočio je Radiša Marjanović SPS dok je Vladan Virijević iz „Zdrave Srbije“ obraćanje gradonačelnika označio političkim govorom i predložio širu javnu diskusiju o vodosnabdevanju Užica.

1 komentar

Ostavite odgovor