Pocetna Kosjerić Ovog vikenda “Čobanski dani”

Ovog vikenda “Čobanski dani”

1014
0
Podelite

Narednog vikenda 13.,14. i 15. jula u gradu na Skrapežu održava se 38 kulturno turistička manifestacija “Čobanski dani”, najveći sabor izvornog seoskog stvaralaštva i običaja u Zlatiborskom okrugu.

Cobanski dani 2Saborovanje je počelo davne 1980 godine na Brdu Grad iznad varoši, biseru prirodne lepote u znak sećanja na vreme kad je to bilo sastajalište hiljadama ovaca koje su čuvali čobani iz tri sreza: Crnogorskog, Užičkog i Račanskoj. Zbog ekonomske situacije i velikih troškova ,,čobanijada je pre petnaestak godina spuštena u varoš ali i dalje ima cilj da sačuva od zavorava nardno sstvaralaštvo i čobanske običaje.

U Turističkoj organizaciji kažu da će narednog vikenda u tome učestvovati tridesetak mesnih zajednica, KUD-ova i ženskih i muških pevačkih grupa. U petak 13. jula otvara se izložba ručnih radova i održavaju dečijije čobanske igre. Narednog dana u subotu, 14. jula je smotra dečjeg folklora i koncert KUD-a ,,Maksim Marković,, i njihovih prijatelja, a prvi put u ovom revijalnom programu učestvuju i pevači iz popularnog TV serijala,,Nikad nije kasno,,

Cobanski daniNedelja 15. jul je pravi takmičarski dan. Iz Turističke organizaacije najavljuju takmičenje u spremanju jela stare nacionalne kuhinje i spremanje najboljeg kolača od maline. Potom se održavaju “Čobanske sportske igre” sa pet disciplina. U smiraj dana na takmičenju “Staro pevanje u Srba” zaoriće se izvorne pesme ženskih i muških pevačkih grupa. Potom će žiri birati najlepšu čobanicu i najlepši čobanski par, a pod šatrama uz muziku mnogi će zaboraviti brige koje su imali zbog nevremena i izneverenog roda maline.

Ostavite odgovor