Pocetna Društvo Kraljica buketa

Kraljica buketa

1011
0
Podelite

Ivana Dragović je profesionalni cvećar – dizajner koja je  učila, razvijala i usavršavala svoj talenat kod iskusnih poznatih cvećara u inostranstvu i za sada je ostvarila brojne uspešne dekoracije. Nije bilo  ništa uzalud što je uradila i želi i dalje da napreduje

Ivana Dragović je grafički dizajner, ali cvećem je bila opsednuta oduvek. Pre deset godina počela je intenzivno da se bavi dekoracijom cvećem. Dekorisala je događaje, svadbe, rođendane, ali je želela svoj talenat i ljubav prema cveću da usavrši i razvija. Nova, dragocena saznanja sticala je u inostranstvu od iskusnih i priznatih  profesionalnih cvećara  što joj je omogućilo da i ona pre tri godine zakorači u profesionalne vode. NJena kreativnost i mašta prepoznati su na internacionalnim takmičenjima. Na prvom, pre dve godine na kojem je učestvovala u Portugaliji, dobila je nagradu za kreativnost, a prošle godine, takođe u Portugaliji, od 25 takmičara iz celog sveta  bila je deseta što je izuzetan uspeh.

– Ne samo na takmičenjima, već u ovom poslu uopšte, mislim da je najvažnije da si drugačiji. Ove godine ne verujem da ću ići na takmičenje, jer imam dosta posla pa ne mogu sve da uklopim,- kaže Ivana.

Buket 2Ivana je najmlađi član internacionalnog tima profesionalnih cvećara koji je formirao  Araik Galstian, ruski cvećar-dizajner, trenutno, jedan od najpoznatijih svetskih profesionalnih cvećara koji se potpuno posvetio održanju „blistave lepote cveća“ i to svoje nastojanje neumorno prenosi na svoje učenike. A Ivana je njegov učenik, dobila je sertifikat profesionalnog cvećara i nastavila da radi u njegovom timu sa kojim je do sada već uradila značajan broj dekoracija. Pre nekoliko dana vratila se iz Moskve gde je dekorisala svadbu kao član kreativnog tima koji je predvodio sam Araik Galstian, a u kojem je učestvovalo nekoliko njegovih najboljih studenata, između ostalih i Alina Soul i Vladimir Savinkov.

-Mnogo volim da radim u ovom timu, među nama nema sujete. Uvek učimo jedni od drugih. To su sjajni profesionalci i umetnici istovremeno,- kaže Ivana. A sve se uklapa u Galstianov cilj, stvarati  visokokvalitetna umetnička dela za komercijalno tržište „sa naglaskom na poštovanje individualizma svakog cveta“.

Buket 3U aprilu, Ivana je u Madridu bila u Galstianovom timu koji je dekorisao predstavljanje kolekcije venčanica srpskog modnog kreatora Predraga Đuknića koji je baš na poziv Galstiana učestvovao na Madrid Bridal Fashion Week. Cela revija bila je izuzetno zapažena.

Treba istaći da je Galstian stekao veliko poverenje u Ivanu, u njeno znanje i dosadašnje iskustvo, tako da joj je već krajem prošle godine prepustio da vodi ekipu profesionalnih cvećara koja je dekorisala svadbu u zamku u Portugaliji. S obzirom na veliku želju da sama stekne nova znanja, ali i da ih prenese drugima, logično je što se Ivana aktivno uključila u organizovanje seminara sa Galstianom. Posle duže pripreme i u Beogradu su u martu ove godine organizovali veoma uspešan seminar na kojem su učestvovali, osim cvećara iz Srbije, koji su bili i najmalobrojniji, i cvećari iz okruženja, Hrvatske, Makedonije, Slovenije. Polaznici su koristili kvalitetne materijale, trake i ostale rekvizite, a cveće je osim iz Srbije nabavljeno i u inostranstvu. Ivana je već počela pripreme i za internacionalni seminar u Budvi koji je planiran u novembru.

-Kod nas profesionalno cvećarstvo nije razvijeno, mnogi ne poseduju ni bazična znanja o tome. Situacija je bolja u Sloveniji, Hrvatskoj gde već pola veka postoji takmičenje profesionalnih cvećara. Planiram da takmičenje organizujem i kod nas, da se to i kod nas malo pokrene. A seminari su prilika da se cvećari edukuju i dođu do dragocenih novih saznanja. Na njima se nauče različite vrste tehnika za pravljenje buketa, svadbene kompozicije i drugo. Kada sam došla na prvi seminar, mislila sam da sve znam, međutim, shvatila sam  da ništa ne znam, ali sam zato u poslednje tri godine dosta naučila. Imala sam brojne treninge, pohađala mnogo seminara i sve to primenjujem u radu. Veoma želim i planiram da u dogledno vreme i sama organizujem edukacije koje su zaista neophodne ako želite da se profesionalno bavite dekoracijom,- kaže Ivana.

Buket 4Ivana nema svoju cvećaru, a nije joj ni potrebna da bi se bavila dekoracijom cvećem. Pre dve godine osnovala je dizajn studio „Ivani“ i tom prilikom dobila je bespovratna sredstva od NZS za samozapošljavanje. To je jedino što je koristila za sada od subvencija i to je, priznaje, na neki način bila i prekretnica u njenom daljem radu, jer je kao vlasnica studia lakše i jednostavnije dolazila do posla. A posao kojim se bavi, nije jeftin.

-U našem kraju oduvek sam najviše dekorisala svadbe, ali imam i klijente kojima radim bukete. Mogu da organizujem i kompletnu svadbu, mada je to još uvek retkost kod nas,- kaže Ivana. Za sve što radi i ovde koristi cveće iz Holandije, mada ima i domaćeg dobavljača. Svu dekoraciju sklapa na licu mesta jer joj je, kaže, mnogo lakše i tada ne postoji bojazan da će se nešto pokvariti prilikom transporta. Samo mali deo, ono što mora, ranije pripremi. Osim u užičkom kraju, Ivana radi dekoracije i u Beogradu, a ostvarila je i čvrstu saradnju sa hotelom „Mona“ na Zlatiboru.

-Svaka moja dekoracija svadbe je drugačija. Nikada se ne ponavljam, ali uvek saslušam želje klijenata,- kaže Ivana i ističe da zahteva za dekoracijom ima dosta, povremeno angažuje pomoćnike, ali uglavnom preko 80 posto posla odradi sama.

Šta su ciljevi ove kraljice buketa, čemu teži, šta želi da dosegne?

-Cilj mi je da i dalje napredujem u svom poslu, i da naravno zaživi profesionalno cvećarstvo u našoj zemlji.Takođe, radiću na programu edukacije na našem tržištu. Ipak, ne mogu da pretpostavim šta će se tačno dešavati u budućem vremuenu jer se u zadnjih tri godine u mom profesionalnom isustvu izdešavalo jako puno pozitivnih događaja. Ne znam da li ću otići u inostranstvo da razvijam posao. Sve to zavisi od mnogo toga. Zapravo sta bude biće,- kaže Ivana.

Buket 6Prvi bidermajer

-Uvek sam pravila ikebane, a kako, više ne znam. Sestri sam za 18.-i rođendan uradila dekoraciju od cveća. Kada se setim svog prvog bidermajera koji sam pravila za svadbu, prosto mi se čini da ga sada ne bih znala uraditi. Eto,  bila sam samouk cvećar sve dok nisam krenula profesionalim putem. Sećam se da sam pre više od decenije pisala našem već tada poznatom cvećaru Đorđu Vardi, da želim da učim cvećarstvo od njega, ali mi on nikada nije odgovorio. Inače, saznala sam da potiče iz naših krajeva. Proslavio se kao cvećar u Francuskoj. Radi za poznati hotel Ritz i sada mislim da je vrlo izvesno da ću ga uskoro i upoznati,- kaže Ivana.

-Suština je, na primer, da kada napravite buket, da on izgleda kao da ga je sama priroda  formirala. To uopšte nije jednostavno, nije lako učiniti da svaki cvet dobije svoje mesto i da bude vidljiv. Pri tome, potrebno je znati odabrati cveće, morate imati veoma izražen osećaj za boje i tako dalje, – kaže Ivana.

Poljsko cveće

– Svadba može da bude dekorisana i poljskim cvećem, ali do sada to nisam radila. Mislim da bi to bio baš veliki izazov, jer je samo za buket od poljskog cveća potrebno dosta vremena, pre svega, da cveće naberete. Ono je osetljivije i mora specijalno da se čuva da bi bilo sveže.

Buket 5Veštačko cveće

-Veštačko cveće ne koristim nikada, a ako bih ga koristila prekršila bih  sva pravila profesionalnog cvećarstva. Ono je nosilac negativne energije. Vidim da se kod nas ponekad kombinuje prirodno i veštačko cveće, a to je još gore.

Ostavite odgovor