Pocetna Društvo Nastavak radova na Starom gradu

Nastavak radova na Starom gradu

2487
1
Podelite

Druga faza radova na Starom gradu u Užicu koji će se izvoditi u toku ove godine podrzumeva konzervaciju i restauraciju srednjeg grada i arheološka istraživanja na ulaznoj kapiji. Grad Užice je iz budžeta izdvojio pet miliona dinara za nastavak radova, koje je i ove godine na tenderu dobila firma „DMD krov“ iz Novog Pazara. Restauracija Starog grada je višegodišnja investicija za koju je potrebno puno novca.

Stari grad 2018 zastita 5– Procena je da je nepohodno 50-60 miliona dinara da se sa vodenom kulom, koja treba da se rekonstruiše, urade svi radovi na konzervaciji i rekonstrukciji. Ove godine, mi nismo dobili novac od Ministarstva kulture, s obzirom da smo prošle godine kao grad bili najveći miljenik, razumemo zašto, kaže Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Prošle godine Užice je dobilo šest miliona dinara od Ministarstva kulture za radove na Starom gradu. Izvršena je sanacija gornjeg grada, glavna kula je podignuta do nivoa prizemlja, rekonstruisan je bunar, postavljena je zaštitna ograda, kao i info table i table upozorenja.

Stari grad 2018 zastita 2– Fokusiraćemo se na konsolidaciju zidova srednjeg grada i na arheološka istraživanja ulazne kapije, kako bi smo došli do rezultata, jer taj deo nije istražen. Na taj način ćemo saznati kako je izgledala kula da bi smo mogli da izvršimo obnovu i delimičnu rekonstrukciju. Ovaj projekat je na listi prioriteta Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu, potvrdio je direktor Ivan Milunović.

Gradonačelnik Petković se nada da će sledeće godine Grad Užice dobiti i više sredstava od Ministarstva za nastavak radova na Starom gradu, kako bi se ovaj lokalitet mogao za dve, tri godine staviti u funkciju potpune turističke ponude.

Stari grad 2018 zastita 1– U međuvremenu mi ćemo krenutu u pravcu u kom razmišljamo, uz pomoć profesora Kusturice i arhitekte Brana Mitrovića. Razmišljamo da uradimo viseči most sa magistrale do zidina, sa desne strane ponudićemo lokaciju za ugostiteljski objekat u staklu sa kog će se pružati panoramski pogled ka gradu i prema Đetinji, a zamisao je da se rekonstruiše stari Dubrovački drum i sa njim obezbedi potpuna turistička ponuda, objašnjava Petković.

Turistička organizacija regije Zapadna Srbija će do kraja godine kroz sredstva iz projekta, izgraditi ziplajn od Čitakove stene do Starog grada. Ove nedelje bi trebalo da bude sproveden tender za radove koji su procenjeni na 2,7 miliona dinara.

1 komentar

Ostavite odgovor