Pocetna Društvo Susret potomaka Daničića za pamćenje

Susret potomaka Daničića za pamćenje

1875
0
Podelite

Prvi put posle 130 godina okupili su se potomci Daničića iz Drežnika u Leskovcu kolubarskom kod Stepojevca na Preobraženje, a sledeći susret je 28. avgusta na Veliku Gospojinu u Drežniku Velika familija Daničića poreklom iz Drežnika živi ne samo u Srbiji nego i u svetu. Ali i oni koji žive u različitim krajevima Srbije, iako znaju za svoje pretke, nisu imali priliku da se sretnu. Povod za upoznavanje i uspostavljanje rodbinskih veza bila je knjiga o Daničićima iz Drežnika koja je objavljena 2016.godine.

Tragajući i dalje za izdancima Daničića, autor knjige Danilo Stanojević je u novenbru 2017.godine stupio u kontakt sa porodicom Dragoljuba iz Leskovca kolubarskog i Miodragom – Mićom Daničićem iz Šapca.

Danicici 2Dogovoreno je da se familije upoznaju i u Leskovac kolubarski otišli su Periša Daničić sa rođacima Kostom i Milošem iz Požege i bratanicom Mirom Jakovljević gde su im domaćini bili Dragoljub Daničić, sa suprugom Novkom, ćerkom Mirjanom, sinom Gojkom, kao i brat od strica Miodrag -Mića, koji živi u Šapcu, njegov sin Predrag sa suprugom Svetlanom i unukom Petrom.

I samo saznanje da potomci familije Daničića žive kod Stepojevca bilo je prvo veliko izneđenje ali i radost. Isto su tako reagovali i naši domaćine koji su kao i mi željno iščekivali ovaj susret, priča za “Vesti” Periša Daničić.

“Taj osećaj je neopisiv, mislio sam da je sve to san. Takav susret nikoga od nas nije ostavio ravnodušnim, a bilo je i suza radosnica”, dodaje naš sagovornik.

Ovaj prvi susret bio je prilika da svako od nas ispriča gde i kako živi, koga ima i šta radi. Velika familija nastavlja da se širi, ali svaki ovakav susret ostavlja neizbrisiv trag u pamćenju svakog od nas, nastavlja priču Periša.

Pitanja su se nizala jedno za drugim, sve vreme govorili smo o precima ali i potomcima. Za ovakve razgovore trebaće nam još puno vremena ali i druženja u budućnosti.

Posle prvog susreta uslediće dolazak familije Daničića iz Leskovca kolubarskog u Drežnik 28.avgusta na Veliku Gospojinu. To će ponovo biti prilika da se upoznaju i ostali članovi porodica, da se druže i nastave da se viđaju i posećuju.

Danicici 3“I sada sa nestrpljenjm svi očekujemo taj susret jer smo u povratku razgovarali o brojnim temama za predstojeći susret.”

Periša kaže i da su se zajednički podsetili na život njihovog pretka iz Drežnika. Prema dosadašnjim saznanjima Anđelko Daničić iz Drežnika oko 1885.godine otišao je na opančarski zanat u Valjevo kod starijeg brata Radisava. Kada je izučio zanat odlazi u Šopiće današnji Lazarevac gde radi kao opančar upoznaje i Persu Petković iz Šopića. Tu su živeli sve do 1907.godine, a onda Anđelko kupuje plac i staru kuću u selu Leskovcu gde se preselio sa porodicom i otvorio opančarsku radnju. Anđelko i Persa imali su tri sina i dve ćerke, a 1911.godine podigao je novu kuću koja je danas u vlasništvu unuka Dragoljuba Daničića. On je kuću obnovio i proširio 80-tih godina prošlog veka.

Anđelko je poginuo u Prvom svetskom ratu 1914.godine, a njegovi potomci danas žive u Leskovcu kolubarskom kod Stepojevca, u Beogradu, Šapcu, Inđiji ali i u Minhenu u Nemačkoj. Dodajmo, da su tokom boravka Daničići iz Drežnika posetili i spomenik krajputaš Anđelku Daničiću u porti crkve Svetog Đorđa u Leskovcu kolubarskom.

Dogovorili su se da naredne 2019.godine organizuju drugi po redu skup Bratstva Daničića u Drežniku. Tada će biti prestavljena i druga knjiga o Daničićima dopunjena sa potomcima iz Leskovca kolubarskog.

Ostavite odgovor