Pocetna Kultura “Fikus” otvorio pozorišnu sezonu

“Fikus” otvorio pozorišnu sezonu

1201
0
Podelite

Sinoć je 543. premijerom „Kako održavati fikus“ po tekstu Ognjena Obradovića, a u režiji Juga Đorđevića, na Maloj sceni u užičkom Narodnom pozorištu otvorena ovogodišnja pozorišna sezona.

Postavkom ove drame užičko Pozorište nastavlja da promoviše mlade lokalne pisce, ali pruža šansu i mladim rediteljima iz cele zemlje, kao što je Jug Đorđević iz Vranja.

Dvadesetpetogodišnji Užičanin koji je sada na doktorskim studijima na FDU u  Beogradu, Ognjen Obradović do sada je napisao četiri drame. Na sceni Beogradskog dramskog pozorišta izvedena je „Nedelja: juče, danas, sutra“, a u Šabačkom pozorištu, „Hajka na vuka“. Radio Beograd je emitovao dve Obradovićeve drame, „Put u Lisabon“ i „Da mi je da spustim ovu suzu“. Ognjenović piše i poeziju i dobitnik je nagrade „Mladi Dis“ za zbirku poezije „Oticanja“. Drama „Kako održavati fikus“ sa četiri lika, bavi se srpskom porodicom sa svim svojim frustracijama, snovima i ambicijama  u današnjem vremenu u kojem su društvene mreže zamenile stvarnost.

Kako odrzati fikus 2Jug Đorđević prvu profesionalnu režiju, mada ih je pre toga imao još nekoliko, potpisuje u Pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju po tekstu Tijane Grumić „Kepler 452-6“. Za ovu predsta Jug i Tijana  podelili su „specijalnu nagradu za novu pozorišnu osećajnost“ na festivalu „Joakim Vujić“ u Novom Pazaru, a predstava je bila i u glavnoj selekciji Sterijinog pozorja ove godine.

U predstavi igraju Tanja Jovanović, Tijana Karaičić, Dušan Radojičić i Hadži Nemanja Jovanović. Scenografiju i kostimografiju je uradila Velimirka Damnjanović, muziku Julija Đorđević, a dizajn zvuka je Nikola Pejović.

Ostavite odgovor