Pocetna Pozorište Deci na radost

Deci na radost

1238
0
Podelite

Od 15. do 22. oktobra, Narodno pozorište u Užicu biće prvi put domaćin Festivala profesionalnih pozorišta za decu i mlade „Mali Joakim“ za 11 godina koliko ovaj festival postoji. Na festivalu će u takmičarskom delu biti izvedeno sedam dečijih predstva iz sedam srpskih pozorišta van Beograda. Užičko pozorište kao domaćin  neće učestvovati u takmičarskom programu, ali će izvesti predstavu u čast nagrađenih „U cara Trojana kozje uši“ po tekstu LJubivoja Ršumovića, u režiji Borisa Todorovića, koja je inače, dobitnik dve nagrade na „Malom Joakimu“.

Direktor užičkog pozorišta Zoran Stamatović je istakao veliki značaj i Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ koji je u Užicu održan pre 17 godina, ali i „Malog Joakima“, ne samo za užičko već i za sva druga pozorišta južno od Save i Dunava. Ova dva festivala su, po njegovim rečima, „naša liga, naša realnost, mesto gde se okupljamo i poredimo“.

Mali Joakim KZN– Naša strategija je permanentni razvoj odnosa prema pozorištu mladih ljudi, đaka, školskih i predškolskih institucija. U toj interakciji, kroz njihovu reakciju, mi pokušavamo da prilagodimo svoje programe i razvoj. Vreme se menja, 21. vek postavlja drugačije standarde, deca brže od nas razmišljaju, više od nas znaju o novim tehnologijama. Mi želimo da na načine koji su imanentni pozorištu a koji su prilično stari, podržimo ono što jesu vrednosti, a ono što nisu, pomerimo u stranu i da zajedno nađemo način kako ovo društvo da bude naprednije i bolje, a pozorište, što i jeste naš osnovni strateški cilj, ostane brana svakom primitivizmu i divljaštvu. Mislim da kultura i obrazovanje to, pre svega, jesu,- istakao je Stamatović i napomenuo da poverenje Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije nije slučajno ukazano užičkom pozorištu kao domaćinu „Malog Joakima“, jer se ovo pozorište u svim dosadašnjim organizacijama pokazalo kao izuzetano, pre svega, u organizaciji Jugoslovenskog pozorišnog festivala. Osnovna načela ovogodišnjeg „Malog Joakima“ koji je posvećen 9. oktobru, Danu grada Užica, jesu poštovanje estetskih kriterijuma, moralnih  vrednosti, tradicije i srpske istorije. Selektor „Malog Joakima“ Boris Todorović, pozorišni i radio reditelj, istakao je da se ovaj festival svake godine junački bori da napravi pomak u razvoju stvaralaštva za decu u pozorištu i uvek se trudi da se prilagodi promenama kroz koje deca prolaze.

-Pozorište treba da prati te promene i da u samom pristupu u radu na predstavama za decu uvek pokuša u okvirima mogućnosti da donese nešto novo. To je bio i moj osnovni kriterijum pri odabiru predstava. Veoma je važno kreirati buduću publiku, a to se radi stvaranjem predstava za decu. Bez obzira na veoma teške uslove u kojima nastaju, njihov kvaliutet je odličan,- kaže Boris Todorović i napominje da je pogledao 11 predstava koliko je bilo i prijavljeno i odabrao sedam za takmičarski program.

– Radujem se što je naš grad domaćin ovog dečijeg festivala što ide i u prilog godišnjim planovima rada svih osnovnih škola kojima je predviđena saradnja sa pozorištem,-kaže između ostalog, Stanimirka Smiljanić Raonić, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola Užice koja je  sa Milenijom Marković, prosvetnim inspektorom član Organizacionog odbora na čijem čelu je zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić. Inače, Grad Užice i Ministarstvo kulture i informisanja opredelili su za organizaciju „Malog Joakima“ po 500.000 dinara.

Ulaznice za „Mali Joakim“ deca i roditelji mogu kupiti pojedinačno po ceni od 300 dinara, a ako dođu organizovano iz vrtića i škola, cena karte je 150 dinara.

REPERTOAR „MALOG JOAKIMA“

Ponedeljak, 15. oktobar, 12 časova – N. Ilić „DAMOJED“, r. A. Trmčić

PRVO PRIGRADSKO POZORIŠTE – PLUS TEATAR – LAZAREVAC

Utorak, 16. oktobar, 14 časova – V.Igo „ZVONAR BOGORODIČINE CRKVE U PARIZU“, r.Z. Lozančić

KRUŠEVAČKO POZORIŠTE

Sreda, 17. oktobar, 12 časova – R. Pavelkić „ZBRKA OKO VUKA“, r.M.Dinulović

REGIONALNO POZORIŠTE NOVI PAZAR

Četvrtak, 18. oktobar, 14 časova – J.J.Zmaj „NESREĆNA KAFINA“, r. N. Savić

ŠABAČKO POZORIŠTE I CENTAR ZA KULTURU VALJEVO

Petak, 19. oktobar, 10 časova – N. Ilić “PLAVI ZEC“, r D. Alić

NARODNO POZORIŠTE PIROT

Subota, 20. oktobar, 16 časova – H.K.Andersen CVEĆE MALE IDE“, r. M. Krstić

POZORIŠTE LUTAKA NIŠ

Nedelja, 21. oktobar, 17 časova – LJ. Ršumović „TRNOVA RUŽICA“, r. M. Milovcanović

POZORIŠTE ZA DECU KRAGUJEVAC

Ponedeljak, 22. oktobar, 18 časova – predstava u čast nagrađenih, LJ. Ršumović „U CARA TROJANA KOZJE UŠI“, r. B. Todorović

Ostavite odgovor