Pocetna Društvo Akademija “U slavu i čast oslobodiocima otadžbine” i izložba

Akademija “U slavu i čast oslobodiocima otadžbine” i izložba

1572
0
Podelite

Svečana akademija “U slavu i čast oslobodiocima otadžbine” održana je u okviru programa obeležavanja “100 godina od oslobođenja Užica” u užičkom Narodnom pozorištu.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković na svečanosti je rekao da sa velikim pijetetom obeležavamo 100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Akademija Tihi-Mi se poklanjamo slavnim precima koji su za otadžbinu dali svoj život i oživljavamo svedočanstva njihove slave i stradanja. Prisećamo se Cera, Kolubare, Drine, Mačkovog kamena, Solunskog fronta sa ponosom i tugom.

Velika golgota u Prvom svetskom ratu iznedrila je plejadu junaka. Pamtimo Živojina Mišića, Stepu Stepanovića, Radomira Putnika, Petra Bojovića, generale Miloša Božanovića, Vukomana Aračića, Iliju Gojkovića, Krstu Smiljanića i mnoge druge kao i Milunku Savić, najodlikovaniju ženu u Velikom ratu. Pamtimo ih sa osećanjem velikog ponosa što smo njihovi potomci. Sećamo se njihovih podviga i vere da je otadžbina vredna svake žrtve. Da sloboda nema alternativu.

Akademija 3Oni su se preselili u nezaborav a nama ostavili u amanet da čuvajući uspomenu na herojsku prošlost i dostojanstvo srpskog vojnika, sopstvenim delima pokažemo da cenimo njihove žrtve i borbu za slobodu-.

Generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković obraćajući se Užičanima podsetio je da je pre jednog veka okončana najslavnija epopeja u istoriji našega naroda.

Akademija Selakovic-Završen je Prvi svetski rat, najveći sukob u dotadašnjoj istoriji sveta i događaji nakon koga će čitava planeta čuti za jednu malu zemlju i narod sa brdovitog Balkana.U tom sukobu platili smo nemerljivo veliku cenu i njome kupili slobodu. Sačuvali obraz i upisali se u istoriju naše planete.

Najveću zahvalnost podvigu i pobedi dugujemo našem običnom čoveku, srpskom seljaku, Gedži, Eri, Moravcu, Podunavcu, Timočaninu, Čarapanu… Onome koji je predak svakome od nas i u kome svako od nas može da prepozna svoga dedu ili pradedu- istakao je Selaković.

On je kao učesnik akademije govorio i o običnim ljudima koji su u svojim mladim godinama i životima kupovali budućnost za nas, svoju decu, unuke i praunuke.

Predsednica Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” Miljka Pilčević navela je da zahvaljujući našim solunskim precima slavimo veliku, svevremenu pobedu pod našom zastavom, uz našu himnu, u našoj državi Srbiji.

-Ova akademija je poruka potomaka ratnika koji su svoje živote dali za Srbiju, zemlju pobednicu u svim svetskim ratovima-ocenila je Pilčević.

Akademija 2U okviru programa svečane akademije učestvovali su učenici Muzičke škole “Vojislav Lale Stefanović”, glumci Narodnog pozorišta, studenti, Tamburaški orkestar “Severac”…

AkaAkademija izlozba 1Povodom obeležavanja 100-godišnjice oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu otvorena je i istoimena izložba Istorijskog arhiva Užice u holu pozorišta. Izložbu je otvorio Željko Marković, direktor, a autori postavke su dr Aleksandar Savić, Zoran Žeravčić i Miloš Poznanović uz nekoliko fotografija  iz zbirke istoričara Milorada Iskrina.

Akademija izlozba 2-Rad na izložbi bio je intenzivan poslednjih šest meseci, a naš koncept bio je da prikažemo kako je Užice izgledalo u završnoj godini rata i šta je sve trebalo da se uradi da se život u varošici sa ekonomskog, prosvetnog i životnog stanja stabilizuje i počne da funkcioniše-objasnio Zoran Žeravčić.

Akademija izlozba 3Narednih dana izložba će biti u holu pozorišta, a zatim će po dogovoru biti postavljena u osnovnim školama.

 

Ostavite odgovor