Pocetna Društvo Deca pomažu deci

Deca pomažu deci

2211
0
Podelite

Učenici petog i šestog razreda Osnovne škole “Nada Matić” i Prve osnovne škole kralja Petra Drugog sprovode aktivnosti u okviru projekta Obrazovanje za prava deteta koji realizuje Užički centar za prava deteta uz podršku Pestaloci dečje fondacije.

Učenici su organizovali prikupljanje odeće, obuće, knjiga, školskog pribora i igračaka za svoje vršnjake kojima je to neophodno, a stvari su podeljene u Centru za socijalni rad Užice koji je posredovao u ovoj akciji. Korisnici su na evidenciji Centra i uglavnom su to porodice sa više dece školskog uzrasta.

Deca Prva OS 1Učenica Julijana Irić iz škole “Nada Matić” rekla je da su hteli da pokažu deci koja imaju puno odeće da mogu da pomognu deci koja nemaju, ali i da shvate kako – njihovo malo nekima znači mnogo-.

Deca su se odazvala akciji i prikupljeno je više nego što su planirali i zbog takvog odnosa svi su veoma zadovoljni.

Deca Prva OS 4I učenica Katarina Vesnić navodi da znaju da u školi ima dece koja nemaju adekvatnu odeću i zbog toga drugi nisu hteli da se druže sa njima. Ovakvim aktivnostima želeli smo da pokažemo kako takvo ponašanje nije dobro i zato smo odlučili da pomognemo drugima. Suština je da svi treba da budemo isti i da se međusobno družimo.

-Svemu ovom prethodio je boravak u Švajcarskoj gde smo imali radionice-ističe Katarina -na kojima smo učili o pravima deteta, toleranciji i diskriminaciji. Zbog toga smo odlučili da sva deca u našoj školi budu ista i da ih različita odeća ne razdvaja.

Deca Prva OS 3-Ova grupa je jedan od timova u našoj školi jer su tokom boravka u Švajcarskoj učenici oformili pet timova i svi su se opredeljivali šta će biti njihove akcije. I druge dve grupe su organizovale akciju pravljenja čestitki, pisanje pesama i sastava koje su odnele u Dom za stara lica. Deca su pokazala visok nivo kreativnosti u okviru programa- istakla je Marina Despotović, profesorka škole “Nada Matić”.

Dodajmo, da učenici partnerskih škola poslednjih godina u grupama od po 20 dece odlaze u Trogen u Švajcarskoj. Ova deca su boravila u septembru ove godine i tamo su osmislili akcije koje po povratku sada realizuju.

Ostavite odgovor