Pocetna Sport Niko nema Čigotu i Tornik

Niko nema Čigotu i Tornik

1037
0
Podelite

Zlatibor ima sve uslove da postane olimpijski grad.  Na ovu planinsku lepoticu na pripreme dolaze fudbaleri, vaterpolisti, košarkaši, atletičari…ali da bi sve bilo idealno nedostaju trim staza, kros staza i staza za moto kros – kaže za Vesti atletski trener, Slavko Kuzmanović

Uz izvanredne klimatske uslove Zlatibor predstavlja mesto gde na pripreme redovno dolaze brojni sportski klubovi i reprezentacije, iz zemlje i inostranstva. Među sportistima koji su ostali verni Zlatiboru je i Olivera Jevtić. O razlozima njenog  ostanka i prednostima treniranja na Zlatiboru pitali smo njenog trenera Slavka Kuzmanovića:

Slavko Kuzmanovic 2-Olivera je u mnoge“ bitke“ kretala sa Zlatibora i vraćala se sa brojnim osvojenim medaljama. Zlatibor je zaista izuzetan. Puno toga je o Zlatiboru rečeno, ali mislim da atletičari, atletski reprezentativci, i uopšte svi sportisti dolaze na Zlatibor na pripreme zbog idealne nadmorske visine. To je za takmičare za srednje pruge, na 800 m i 1500m  idealno.  Goran Nava je nekoliko puta dolazio na Zlatibor i uvek je osvajao medalje posle toga. Zlatibor zaista ima idealnu nadmorsku visinu,  da ne govorim o ukrštanje mediteranske i kontinentalne klime. Uz te izvanredne prirodne uslove, Zlatibor ima i savremenu sportsku infrastrukturu. Kako sam ja u atletici, mogu samo da kažem da bi bilo dobro kada bi se infrastruktura za atletske pripreme popravila. Navešću primer MOSI igara kada je Čajetina bila domaćin, ali su se atletska dešavanja odvijala u Bajinoj Bašti. Neću reći da je to nedopustivo, ali mislim da to nije dobro. Da bi Zlatibor postao olimpijski grad, gde dolaze reprezentativci, fudbaleri, košarkaši, vaterpolisti, …. potrebno je još napraviti i atletsku stazu. Ne mora to biti staza za Evropska prvenstva ili neka velika takmičenja, ali bar za treninge. Nedostaje ta kros staza. – kaže Kuzmanović i dodaje:

Olivera Jevtic 4-Neko je svojevremeno rekao da na Zlatiboru ne može da se pravi tartan staza, Zlatibor je surov, zbog niskih temperatura će staza propasti…To prosto nije tačno. Imate tartan kao podlogu na sportskim terenima u Studentskom odmaralištu „Ratko Mitrović“ i već više od deset godina traje. Siguran sam da bi Olivera ovde dovela pola Evrope na pripreme, ali svi znaju da na Zlatiboru nema atletske staze. Sa ova tri objekta, trim stazom, kros stazom i stazom za moto kros kompletirali bi sportsku infrastrukturu na Zlatiboru. Kada je u pitanju turizam na Zlatiboru to se zaista radi vrhunski,  a moja poruka bi bila da se učini napor i izgrade ove staze za atletske treninge jer to bi koristilo ne samo atletičarima, već i svim sportistima ali i rekreativcima. Navešću vam samo jedan primer. Znam da su košarkaši FMP-a bili na pripremama, i sada zamislite jednog košarkaša preko dva metra visine i oko 130 kg težine. Veoma je opasno za njega praviti testiranje na otvorenim terenima ili negde na neuređenim stazama, recimo na livadi. Oni dolaze na testiranja u Užice. Pa i atletska reprezentacije Srbije svake godine svoje završne pripreme pred početak atletske sezone obavlja na Zlatiboru. Prinuđeni su da svaki drugi dan dolaze u Užice gde koriste atletsku stazu.  Na Zlatiboru mogu da se rade neki aerobni kapaciteti i da rade neke opšte pripreme, da se odmaraju, da udišu vazduh… ali  u Užice dolaze da rade atletski trening. Kada bi sve to mogli da rade na Zlatiboru svi atletičari iz bivše Jugoslavije, ali i šire, dolazili bi ovde na pripreme. Atletska staza može da bude unosnija čak i od fudbalskih terena. Mi na primer kad smo u Baru na zimskim bazičnim pripremama, koristimo njihovu stazu ali uz novčanu nadoknadu, tako da bi i ovde staza mogla da bude pod ključem i kontrolom. Siguran sam da bi se višestruko isplatila.  Mislim da će ovu moju poruku razumeti turistički radnici Čajetine i Zlatibora.

Na pitanje koliko je ulaganja potrebno da bi se napravila atletska staza, Kuzmanović ističe:

-Mislim da tu nisu potrebna neka velika ulaganja. Napraviti tartan stazu je jednostavnije nego asfaltirati ulicu. Imao sam razgovore na ovu temu sa zamenikom predsednika opštine Čajetina, Arsenom Đurićem i nadam se da će u nekom narednom periodu, uz sve obaveze koje imaju, razumeti i ovu našu potrebu. Tu je i moj bivši pulen Mirko Petrović koji je svojevremeno bio prvak Srbije, Jugoslavije, prvak Balkana i on će se sigurno uključiti u ovu priču. Mislim da je situacija sazrela da se na Zlatiboru pokrene ova priča. Znam da su i u ASS, Sportskom savezu Srbije, Olimpijskom komitetu i Ministarstvu omladine i sporta svi zainteresovani da se na Zlatiboru napravi atletska staza. Da li će ona biti na stadionu ili negde poput fudbalskih terena koji su zaista impozantni na Zlatiboru, to je sasvim svejedno. Važno je da se napravi!

Slavko Kuzmanovic 1-Nekoliko puta sam bio na visinskim pripremama u Keniji. Iten i Eldoret ima idealnu nadmorsku visinu 2400 m, izuzetne terene za trčanje u prirodi i to je postojbina najboljih maratonaca sveta. Imaju dve staze, jednu od šljake, i jednu tartan stazu.  Tamo počnete trning na 1000 m a završite na 2200m nadmorske visine. Tako je i na Zlatibour.  Tu je tajna Zlatibora i razlog zašto sportisti ovde dolaze na pripreme. Počnete trening na 500 m nadmorske visine i posle 15 km zavšite na 1400 m na vrhovima Tornika i Čigote. To se radi nekoliko puta u toku bazičnih priprema. Poenta uspeha trkača je baš u tome. Zato je Zlatibor idealan, jer ima dve lepotice Tornik i Čigotu, i to je nešto što drugi nemaju. Olivera je ovde trčala i u vreme bombardovanja a trči i danas. Nije se odrekla Zlatibora i u tome je tajna njenog uspeha.PROJEKAT “VESTI” “SPORTSKE STAZE ZLATIBORA” SUFINANSIRA OPŠTINA ČAJETINA

Ostavite odgovor