Pocetna Društvo Fondacija Live Rich uručila opremu savetovalištu “Jefimija”

Fondacija Live Rich uručila opremu savetovalištu “Jefimija”

3193
0
Podelite

Predstavnici fondacije Live Rich uručili su Savetovalištu za žene obolele od raka dojke “Jefimija”  opremu za prezentacije – lap top, projektor i projekciono platno, koja će savetovalištu pomoći u aktivnostima  za pružanje psihosocijalne podrške  ženama sa rakom dojke u Zlatiborskom okrugu.

Jefimija f2-zdero-I ova akcija stavlja akcenat na to kolika je vrednost u davanju i doprinosu opštem dobru, nečemu što je veće od nas samih.  Kao Fondacija podržavamo projekte  da živimo bolje i da se lakše nosimo sa izazovima i to je upravo ono što savetovalište i radi. Čast nam je da kroz konkretnu donaciju – opremu za prezentaciju pomognemo da “Jefimija” svoj glas nosi duže i dalje na putu svoje misije – rekla je Marija Ždero, članica Upravnog odbora  fondacije Live Rich. U ime savetovališta reči zahvalnosti uputili su i njeni osnivači psiholog Slavica Simić i onkolog dr Maja Gulan. Simić je rekla da je kroz donaciju u opremi Fondacija doprinela segmentu razvoja i delovanja savetovališta u područjima koja se odnose na veliki broj žena u Zlatiborskom okrugu. Ona je istakla znacaj aktivnosti na veći odziv na preventivne preglede i skrining raka dojke.

Jefimija maja-gulan-2– Sve će nam to pomoći da tokom radionica i drugih aktivnosti putem svoje reči i prezentacija ubedimo što više žena da treba da vode računa o svom zdravlju, da na vreme odlaze na preglede, jer je rano otkrivanje raka dojke izlečivo u visokom procentu – navela je Simić. Dr Maja Gulan kaže da je “Jefimija” prepoznata kao partner  u zdravstvenom sistemu i instutucijama i posebno ističe značaj volonterskog rada u pružanju psihosocijalne podrške od strane  članica Udruženja ženama  obolelim od raka dojke.

Jefimija foto-4– Od 2000-te godine do 2016. godine prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”registrovana je manja smrtnost žena obolelih od raka dojke u Zlatiborskom okrugu u odnosu na centralnu Srbiju. Između ostalog to je sigurno i doprinos savetovališta “Jefimija” , jer smo u saradnji sa Društvom za borbu protiv raka na nivou Srbije i sa zdravstvenim institucijama jako puno radili na ranom otkrivanju raka dojke, na edukaciji o značaju preventivnih i mamografskih pregleda tako da je to zajednički rezultat. Sa zdravstvenim sistemom i institucijama imamo odličnu saradnju i partnerski odnos – dodaje dr Maja Gulan.  Tokom oktobra  zaposleni iz užičke kompanije Interface Pro i američke partnerske kompanije TDS MED prikupili su novac i predali u humanitarne svrhe kako bi se uključili u obeležavanje Međunarodnog meseca za borbu protiv raka dojke.

Jefimija petar-blagojevic-2– U Americi je doniran novac za  borbu protiv raka nacionalnom Udruženju za borbru protiv raka, a u Srbiji smo odabrali upravo savetovalište “Jefimija” kao jedno od najakivnijih na ovom području. Izbor je bio lak kada smo analizirali organizacije za dodelu donacije, jer je u protekle skoro dve decenije “Jefimija” postigla izuzetne rezultate u pružanju zdravstvene, psihološke, socijalne podrške ženama obolelim od raka dojke  i u prevenciji  bolesti – reči su upravitelja fondacije Live Rich, Petra Blagojevića koji je dodao da su same članice „Jefimije“ donele odluku da ona bude u opremi kako bi lakše doprle do svake žene u Zlatiborskom okrugu kojoj je pomoć potrebna.

Jefimija fondacija-Live-richOn je dodao da je donacija u opremi samo početak saradnje sa savetovalištem  “Jefimija”. Udruženje je članica Evropa dona Srbija – Srpskog foruma protiv raka dojke, organizacije koja je deo koalicije evropskih udruženja koja se bore protiv raka dojke. Osnovano je u Užicu 2000-te godine i njegove aktivnosti su iskustvena podrška u bolnici gde  volonterke “Jefimije” svake subote odlaze u ovu zdravstvenu ustanovu i razgovaraju sa ženama obolelim od raka dojke u cilju podrške. Pored toga u okviru “Jefimije” postoje grupe samopomoći, otvoren je i telefon i održavaju se zdravstvene i psihološke radionice i pomoć u psihoterapiji.

Ostavite odgovor