Pocetna Društvo Stvaramo prostor za mlade

Stvaramo prostor za mlade

662
0
Podelite

-U malim sredinama je teže pomeriti granice, ali su vidljivije- ističe  direktorka televizije Forum iz Prijepolja  sa kojom smo razgovararili o problemima sa kojima se susreće novinarstvo u lokalnim zajednicama, o rodnoj ravnopravnosti, ali i o tome kako je sve počelo

Retko ko se vrati u malu sredinu i tu počne da gradi svoju karijeru kada se već  jednom dočepa velikog grada. Mesta kao što je Prijepolje nameću dva načina života: upadanje u splin ili nemilosrdna borbu za život po svojoj meri. Među retkima koji biraju drugu opciju je moja sagovornica, Mileva Malešić, novinarka  i borkinja za prava žena. Direktorka je, sada već ugledne lokalne televizije civilnog sektora, televizije Forum i predsednica upravnog odbora Foruma žena Prijepolje. Dobitnica je  mnogih nagrada za doprinos lokalnoj zajednici i poboljšanje položaja žena. Bila je „Žena zmaj“ i „Naj žena“. Rad ove male redakcije, koju čine svega 10 zaposlenih, koji se bore za rodnu ravnopravnost i širenje evropskih vrednosti, prepoznat je od strane mnogih stranih donatora. NJihovom zaslugom je „Prijepolje u cveću“ (ime jednog od njihovih takmičarskih projekata), a žene sve više žele da odlučuju u lokalnoj upravi.

Završili ste Fakultet političkih nauka u Beogradu, kako ste se odlučili da dođete u mali grad na obali Lima?

Po završetku fakulteta bilo mi je važno da odmah počnem da radim da bih pomogla porodici.  Radio je samo otac, a sestra je bila student. Nisam birala posao. Prvo sam počela da radim u školi u Novoj Varoši, zatim kratko u  Raški i potom u Prijepolju. U Prijepolje sam došla zbog jednog Prijepoljca. Mislili smo privremeno, ali smo ostali. To je bio naš izbor.

Mileva Malesic 3Novinarsku karijeru sam  započela  u lokalnom  listu  “Polimlje”.  Bila sam prva novinarka tada u Prijepolju.  Deset godina sam morala da se dokazujem da bi se izborila za uredničku poziciju.   U muškoj redakciji bilo je izazovno raditi i stvarati prostor za druge žene. U malim gradovima izazovnije je raditi. Teže je pomerati granice ali kad se pomere vidljivije su nego u većim sredinama.

Šta Vas je motivisalo da pokrenete celu priču sa Forumom žena Prijepolja?

Ni kao novinarka ni kao urednica i direktorka  nisam bila zadovoljna  doprinosom koji dajem da se stvari u neposrednom okruženju menjaju. Trebao mi je dodatni  aktivizam – građanski aktivizam.  Povezivanje sa ženskom medijskom mrežom iz Beograda, učešće u mirovnim aktivnostima  „Žena u crnom“ i sprovođenje  kampanje „Tvoj glas, glas razlike“  na animiranju žena da izađu na izbore doveli su do  formiranja naše nevladine organizacije, Foruma žena Prijepolja.

Primećujem da je Forum žena Prijepolja osnovan neposredno posle 5. oktobra. Da li je atmosfera u Srbiji tada bila pogodnija za  početak promena?

Ideja i neformalno okupljanje žena  su bili nekoliko meseci  pre, a formalna registracija udruženja  8. novembra 2000. godine.  Dok je stigao do  Prijepolja, petooktobarski  talas  promena  je izgubio na snazi. Socijalisti Prijepolja su dali prazna obećanja i ostali na vlasti… Zamor u novinarstvu je bio sve prisutniji … Usledila je privatizacija medija u kom sam radila i ja se definitivno nisam videla u ulozi novinarke lista čiji je vlasnik postao kontroverzni biznismen koji o novinarstvu nije znao ništa.  Udruženje Forum žena Prijepolja se pokazalo kao naša sigurna kuća. Bezbedna oaza za spajanje novinarske profesije i ženskog aktivizma. Na konkursu  Radiodifuzne agencije za dodelu frekvencije dobile smo dozvolu za tzv. stanicu civilnog sektora. Ponovo smo bile  pred izazovom…ali rešene da istrajemo i učinimo sve da se „Naš glas, glas razuma“ kako su se zvale radio emisije koje smo u okviru Foruma žena Prijepolja  realizovale pune četiri godine, sada i čuje i vidi-putem TV Foruma.

Koliko je osnivanje televizije Forum 2008. pomoglo širenju ideja rodne ravnopravnosti za koju se borite i koju poruku ste želeli da pošaljete javnosti ?

Uloga medija je uvek veoma značajna u uspostavljanju rodne ravnopravnosti i razbijanju patrijahalnih shvatanja i predrasuda. Forum žena Prijepolja i Televizija Forum rade na promeni medijske slike žena u našoj zajednici, kontinuirano  i  zajedno sa radom na nama samima i u organizaciji i u redakciji. U našoj redakciji se posvećeno vodi računa o upotrebi ženskog roda i smatramo da standardizacija jezika nikada nije samo jezičko pitanje već političko i društveno. Koleginice, novinarke  koje tvrde da nemaju problem u profesiji zato što su žene, nisu svesne da su manje plaćene od muškaraca, da sporije napreduju i da nikada neće doći na urednička mesta. Ima novinarki koje insistiranje na  upotrebi rodno senzitivnog jezika  smatraju feminističkom frustracijom. Ukoliko je propisano da se koristi muška forma da označi zanimanje ženske osobe, ona će jezički ostati nevidljiva u društvenoj i političkoj sferi, što samo potkrepljuje patrijahalno shvatanje žene u društvu i polnu diskriminaciju.

Mileva Malesic 2Iako su ljudska prava žena prioritet za koji se borite, ipak TV Forum je i televizija koja meštanima Prijepolja pruža korisne informacije koje ne mogu da dobiju od medijskog javnog servisa  Srbije– RTS-a. Radite jedan veoma odgovoran posao, šta Vam daje satisfakciju, jer novac to očigledno nije?

Naša televizija je javni servis na lokalu. Pravovrememo informišemo građane i građanke o svim aktuelnostima iz svih oblasti života  počev od komunalnih servisnih informacija do zdravstva, obrazovanja, kulture… Tako nas gledaju i veruju nam… a uz to mi im nudimo i specijalizovane, projektne sadržaje koji promovišu vrednosti naše Organizacije, rodnu ravnopravnost, stvaralaštvo žena, učešće žena na mestima odlučivanja, uspešne preduzetnice…  Stižu i nagrade i priznanja… možda je to satisfakcija.

Znamo da u malim sredinama svak svakog zna,  da li ste nailazili na otpor i pokušaje korupcije pri istraživanju rada lokalne zajednice? Kako se borite sa takvim problemima?

Bavimo se i korupcijom. Teško je naći sagovornike koji žele da pričaju na ovu temu. To se dešava tu pored nas ali niko nije video ili učestvovao u tome… Organizovale smo seminar za novinare iz cele Srbije na ovu temu. Slična iskustva su u svim manjim mestima. Najviše je prisutna u zdravstvu, obrazovanju i u opštinskoj upravi…Ukazujemo na problem ali konkretno, nažalost, ne razotkrivamo vinovnike.

Imate podršku mnogih stranih donatora koliko  domaća  javnost prepoznaje značaj vašeg rada?

Mi se projektno finansiramo. Imamo i stranih i domaćih donatora. Svi oni prepoznaju našu misiju i daju nam podršku. Veliku podršku nam daju i građani i građanke Prijepolja svakodnevno. Od  lokalnih političara i moćnika je i ne očekujemo.

Šta su Vaši sledeći ciljevi?

Da opstanemo na medijskom tržištu i stvorimo prostor za nove  mlade novinarke da se vrate u svoj grad . Evo, uspeh je i što se u svakoj generaciji na studije novinarstva  upisuju studentkinje iz Prijepolja. Uspeh je i ovo što ti za svoj prvi intervju razgovaraš sa ženom, sa  mnom.

 

Ostavite odgovor