Pocetna Magazin Tri užička rokerska dana

Tri užička rokerska dana

3109
0
Podelite

Ove godine, zbog velikog broja učesnika, „Užički rok festival“ trajaće tri dana, a biće održan u jednoj od sala nekadašnje kasarne u Krčagovu, od 27. do 29. decembra

Užice je oduvek bio grad sa jakom rok muzičkom scenom, na kojoj su se generacijski smenjivali mladi bendovi. Mnogi su postali poznati, ne samo van granica Užica, već i Srbije, čemu nije doprinelo samo učešće na različitim festivalima, već i ozbiljan rad na autorskim pesmama. Osim benda Hadži prodane duše, koji je pre dve godine Užicu doneo pobedu sa jubilarne Zaječarske gitarijade, ove godine albume su izdali Eastock i Brat. Entuzijazam mladih bio je razlog više za osnivanje Udruženja „Užička rok scena“, kaže predsednik, Bojan Borisavljević.

Bojan Borisavljevic 1-Zapravo je sve počelo onda kada smo krenuli da organizujemo festivale „Užička rok scena“, pre četiri godine. Postojanje Festivala, broj učesnika i zainteresovanost publike su pokrenuli ideju da se ozvaniči postojanje rok scene u Užicu, kaže Bojan Borisavljević, predsednik Udruženja. On objašnjava da se vremenom, iz godine u godinu, javljao sve veći broj bendova koji su želeli da učestvuju i nastupaju, pa je, kako bi što ozbiljnije pristupili tom zadatku, bila potrebna i bolja organizacija, odnosno osnivanje Udruženja, pod čijem okriljem će se, između ostalog, održavati i naredni festivali.

Potpredsednik Udruženja, Nemanja Valjarević je i pevač benda „Eastock“, čiji je početak usko povezan sa Užičkim rok festivalom.

Bend Eastock, foto: Laki Lazarević
Bend Eastock, foto: Laki Lazarević

– Upravo na Festivalu smo upoznali druge užičke bendove, prvenstveno starije. Stekli smo dosta prijatelja, sa kojima i danas imamo odličnu saradnju. Sada sam se i ja, kroz Udruženje uključio u organizaciju. Prvenstveno nam je cilj da dopremo do što više mladih, da bude što više mladih bendova i da ih afirmišemo. Za drugi i treći festival su se prijavila dva benda, koja su osnovana upravo zbog Festivala. Naravno, oni i dalje postoje. Nakon toga, osnovana su još četiri benda iz Užica, ponovo zbog Festivala. Veoma je bitno naglasiti da su to autorski bendovi, koji su odmah krenuli u tu fazu stvaralaštva. Upravo za njih je veoma značajna afirmacija u gradu, ali i podrška u

Bend BRAT, foto: Atila Sabo
Bend BRAT, foto: Atila Sabo

daljem muzičkom radu, kaže Valjarević.

Ove godine za učešće na Festivalu se prijavilo čak trideset bendova, što bi u praksi značilo oko 150 učesnika. Organizatori kažu da nisu mogli prihvatiti sve prijave, jer bi trajanje Festivala moralo biti produženo na četiri dana.

-To uopšte nije zanemarljiv broj i organizacija mora biti ozbiljna. Tražili smo alternative i mogućnosti da festival traje više dana. Razmatrali smo i više mogućnosti kada je reč o mestu održavanja festivala. Na kraju, došli smo do toga da će ovogodišnji Užički rok festival biti održan u jednoj od sala nekadašnje kasarne u Krčagovu, a trajaće tri dana – od 27. do 29. decembra, jer je poslednja sedmica decembra inače vreme u koje se Festival održavao i prethodnih godina. Svaka pomoć je dobrodošla, a mi ćemo svakako dati sve od sebe da maksimalno iskoristimo kapacitete koje imamo i svoj grad predstavimo u najlepšem mogućem svetlu. Priča se, očigledno širi i prerasta dosadašnje okvire, ističe Borisavljević.

Iz Udruženja podsećaju i da ove godine, Užice može da se pohvali sa tri nova

Bend Hadzi prodane duše, foto: Marko Golubović
Bend Hadzi prodane duše, foto: Marko Golubović

albuma užičkih bendova.

Svoja izdanja imaju bendovi Istok, Hadži prodane duše i Brat, sve već afirmisani bendovi, koji su svoj kvalitet više puta dokazali na koncertima i festivalima u Srbiji, ali i inostranstvu, a koji ne odustaju od toga da kreativnost izraze kroz autorsku muziku, ali i spotove kojima posvećuju posebnu pažnju.

*Projekat “Mladi su deo našeg grada” portala “Infoera” sufinansira Grad Užice

Ostavite odgovor