Pocetna Sport Zlatibor, raj za sportiste

Zlatibor, raj za sportiste

969
0
Podelite

Sport i turizam u savremenom društvu idu „ruku pod ruku“. Zato sportski turizam ima sve više pristalica u svetu, i njegova budućnost je blistava.  Zlatibor ima izvanredan spoj prirodnih lepota koji uz kvalitetne sportske i turističke objekte, kao i ljudske resurse, predstavljaju temelje sportskog turizma, koje malo ko može ugroziti

Veoma važan segment u sportskom turizmu su i sportski novinari. O tome kakvi su uslovi za razvoj sportskog turizma na Zlatiboru pitali smo upravo njih.

Veselin DrljevicDoc. dr Veselin Drljević, urednik sportske rubrike u dnevnim novinama Dan iz Podgorice i  profesor na državnom univerzitetu Crne Gore (Fakultet za turizam u Kotoru).  Doktorirao je na sportskom turizmu. Predsednik je Udruženja sportskih novinara Crne Gore. Na pitanje kakvi su potencijali Zlatibora, kada je o sportskom turizmu reč, Drljević kaže:

– Iako je Zlatibor pionir, ali i lider sportskog turizma, naročito sportskog  turizma koji realizuju sportske ekipe (fudbalske, košarkaške, atletske…) , u ovom dielu jugoistočne Evrope, iako je sportska infrastruktura razvijenija nego u sličnim centrima u okruženju, mišljenja sam da se sportskom turizmu na ovoj planinskoj lepotici ne poklanja pažnja koju zaslužuje. Iako, pratim medije, turističke sajtove i portale, smatram da lokalna turistička organizacija, kao i Turistička organizacija Srbije, nedovoljno rade na promociji Zlatibora i njegovih prirodnih, a i u dobroj meri i sportskih kapaciteta. Turistički, ali i sportski radnici Srbije, posebno Zlatibora bi trebalo, organizacijom sportsko-turističkih kongresa i sesija, da daju šansu stručnjacima da ih nahrane idejama. Takođe, nedovoljan je broj kvalitetnih sportskih objekata ( obeshrabrujuće deluju objekti odavno započeti i napušteni). Država Srbija, i opštine Čajetina i Nova Varoš, bi morale poraditi na modernizaciji glavne saobraćajnice, koja dovodi sportiste i turiste na Zlatibor. Zlatibor ima zadovoljavajući broj visokorangiranih smeštajnih kapaciteta, a izgradnja ovim intezitetom je obećavajuća. Ozbiljna turistička destinacija se ne bazira samo na drumskom i polovičnom železničkom saobraćaju. Aktiviranje aerodroma u neposrednoj blizini (npr. Ponikve kod Užica) bilo bi od izuzetnog, odnosno presudnog značaja za uspešan razvoj sportskog turizma a Zlatibora kao sportsko-turističke destinacije.-

Sinan SinanovicSinan Sinanović, predsednik Udruženja sportskih novinara BiH, dugogodišnji sportki novinar koji je pisao za veliki broj medija. Osim za „Avaz“ i „Sport“, pisao je još za „Oslobođenje“, beogradski „Tempo“ i „Sportski žurnal“. Urednik je portala Sportske.ba.

-Zlatibor je raj za sportiste, odnosno za pripreme sportskih klubova. Poznato je da i najveći fudbalski klubovi, sa višemilionskim budžetima, za pripreme pažljivo biraju najpovoljnije destinacije. Kad kažem najpovoljniji, ne mislim na finansijsku ponudu, već na sadržaj i što ta destinacija nudi, kakva je klima, geografski položaj, kvalitet terena itd…

Zlatibor je danas idealna destinacija za više od turističke ponude. Malo koji od zimskih centara u ovom delu Evrope ima takve mogućnosti.  Zlatibor kao takav pruža idealan ambijent u zimskim, ali i letnim uslovima. Sa svim svojim potencijalima Zlatibor može biti konkurentan tokom cele godine.

Da bi se probio u top evropske, pa i svetske destinacije, neophodna je bolja promocija Zlatibora. Medijska i svaka druga promocija. Zlatibor već danas sa svim pratećim sadržajima, zbog geografskog položaja, može biti najpoželjnija destinacija za “tržište” više od dvadesetak miliona stanovnika, što “pokriva” prostor bivše jugoslovenske države. I to je veliki potencijal. Što bi trebalo uraditi? Svakako treba raditi na boljoj putnoj infrastrukturi iz svih pravaca regiona. Iako se Zlatibor može pohvaliti zavidnim sportskim terenima i smeštajnim kapacitetima, nužno je  dodatno izgraditi, recimo, više hotela sa sadržajima primamljivim za sportske ekipe. Nedostaje još više sportskih terena.

Kada je reč o promociji, okupljanje sportskih novinara iz regiona, na dvodnevnom turniru ili seminaru, u čijim bi delegacijama bili predstavnici sportskih klubova, možda je najbolja prilika da se u svet pošalje slika koju nudi Zlatibor.Ukratko, Zlatibor je danas možda najveći adut Srbije u turističkom, ali i sportskom smislu.- istakao je Sinanović.

PROJEKAT “VESTI” “SPORTSKE STAZE ZLATIBORA” SUFINANSIRA OPŠTINA ČAJETINA

Ostavite odgovor