Pocetna Društvo …Pao je četrnaesti kilometar, al nikad neće Kadinjača…

…Pao je četrnaesti kilometar, al nikad neće Kadinjača…

4223
0
Podelite

Na Kadinjači je obeležena je 77. godišnjica  bitke u Drugom svetskom ratu u kojoj je izginuo ceo Radnički partizanski bataljon i koja je označila kraj Užičke republike prve slobodne partizanske teritorije u porobljenoj Evropi.

„Pao je četrnaesti kilometar, ali nikada neće Kadinjača“, čulo se i ovog 29. novembra na  brdu kod Užica koje je postalo simbol stradanja za slobodu na kome su i danas  položeni venci i cveće i služen parastos herojima Kadinjače.

Kadinjaca pomen 4Pored delegacije republičkog odbora SUBNOR-a   vence su na spomenik položile delegacije Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Užica, boračke organizacije iz čitavog Zlatiborskog okruga, Aranđelovca, Stare Pazove, Sekcije Prve proleterske brigade iz Barajeva, udruženja veterana ratova devedestih  i potomaka ratnika..

U ime Vlade Srbije na komemoraciji je govorio državni sekretar Ministarstva za rad i boračka pitanja Nenad Nerić koji je između ostalog rekao da  je sloboda najskuplja srpska reč. On je podsetio na herojski otpor fašističkom okupatoru, uspostavljanju života u Užicu, formiranju fabrike oružja, bataljona kada su rame uz rame stali pekari, opančari, tkači …

Kadinjaca pomen 2„Za gašenje klice slobode okupator dovodi silu sa bojišta porobljene Evrope. Sa tri hiljade dobro naoružanih vojnika kreće u napad na slobodnu teritoriju. Tri stotine boraca naoružanih duhom slobode protiv tri hiljade do zuba naoružanih fašista – rekao je Nerić i dodao da se danas i uvek sa ponosom sećamo herojstva boraca Radničkog bataljona.

Predsednik užičke skupštine Branislav Mitrović rekao je da Kadinjača predstavlja bolnu i svetlu tačku naše istorije. „Suprotstavili su se pošasti fašizma verujući da je život vredan samo ako ga čovek živi u slobodi – naveo je Mitrović na skupu koji je danas održan na Kadinjači. SUBNOR je organizacija koja danas ima 130.000 članova i koja je spremna kao i uvek na otpor svakome ko ugrožava slobodu Srbije.

Kadinjaca pomen 5„Na današnji dan legendarni Radnički bataljon predvođen Dušanom Jerkovićem,  Andrijom Đurovićem i borcima koji su bili branioci otadžbine vojnički neškolovan, ali crcem naoružan zaustavio je fašističke snage i omogućio nesmetano povlačenje partizanbskih jedinica porema Bosni – rekao  je potpredsednik SUBNOR-a Željko Zirojević.

Jedan od svedoka odlaska Radničkog partizanskog bataljona na Kadinjaču 1941. godine  bio je i danas devedeset trogodišnji borac iz Ribaševine  Milenko  Radulović,  partizanski nadimak „Ćita“.

Kadinjaca pomen 3„Tada sam imao 15 godina i bio sam u Užicu kada su borci bataljona bili pred opštinom u pravcu trga pre polaska na Kadinjaču. Nisu bili postrojeni, već u raznim uniformama   sa oružjem čekali su na polazak. Imali su partizanske puške, bili su raspoloženi i pevali „Partizan sam tim se dičim..“ i radosno su kretali u kolonu prema Kadinjači „ – svedoči Milenko Radulović koji svake godine dolazi da oda poštu herojima Kadinjače.

Kadinjaca pomen 6Tekst „Blagoslov lobode“ Milovana Vitezovića kazivali  su glumci Narodnog pozorišta u Užicu, nastupio je hor „Braće Baruh“ iz Beograda,  a poemu „Kadinjača“   Slavka Vukosavljevića  govorila je glumica Ivana Žigon.

Ostavite odgovor