Pocetna Некатегоризовано Skoro deset hiljada opomena zbog poreza

Skoro deset hiljada opomena zbog poreza

2008
0
Podelite
Design:BicaPop

Ovih dana Odeljenje za lokalnu poresku administraciju sukcesivno šalje opomene obveznicima koji duguju po svim računima koji se odnose na poreze i takvih dužnika je 9.700. Ukoliko dugovi ne budu plaćeni u roku od pet dana od dana prijema opomene, biće primenjen režim prinudne naplate

Po rečima Zorice Ćosić, rukovodioca Odeljenja za lokalnu poresku administraciju u Gradskoj upravi Užice već je pripremljeno oko 4.700 opomena, a ostatak opomena će biti pripremljeno ovih dana.
Fizičkim licima šalju se opomene za sva dugovanja koja nisu plaćena do 20. novembra, a veća su od pet hiljada dinara, a pravna lica koja nisu platila svoje poreske obaveze do 15. novembra. Obaveza dužnika je da u roku od pet dana od dana prijema opomene plate dugovanja, a ako je nešto sporno u tom roku su obavezni da dođu u Odeljenje za poresku administraciju kako bi se razjasnile nejasnoće. Posle isteka tog roka sve ide u režim prinudne naplate. Inače, sve informacije poreski obveznici mogu dobiti u pisarnici br. 12 A Odeljenja za poresku lokalnu administraciju u zgradi Skupštine grada.
Po rečima Zorice Ćosić Grad Užice prvi put šalje opomene ovako masovno.
-Radi se o pravnim licima koja su zaista veliki dužnici, odnosno, duguju desetine miliona dinara i sada je prilika da vidimo o čemu se radi. Najproblematičniji dužnici su oni koji duguju po osnovu naknade za građevinsko zemljište koja je ukinuta od 2014. godine i od tada se ne utvrđuje, ali su ostali stari dugovi i kamata koja se obračunava tokom celog perioda od kada dug nije plaćen. Preporučujemo svima kojima nešto nije jasno u vezi ovih dugovanja da dođu u našu službu, da dobiju objašnjenje i da uđu u dalju proceduru. Konkretno, zakonski je moguće za taj dug podneti zahtev za reprogram i početi plaćanje po osnovu reprograma, ali se mora voditi računa da se uz rate za reprogram moraju uredno plaćati i tekuće obaveze. Ukoliko se tako ne radi, dužniku propada reprogram i opet se vraća kamata koja bi reprogramom bila otpisana, a koja je u velikom broju slučajeva veća od glavnice duga,- pojašnjava Zorica Ćosić.
Po rečima Zorice Ćosić, pravna lica duguju i po osnovu poreza na imovinu.
-Mislim da su pravna lica dužnici zbog nemara. Oni koji su aktivni i imaju manji zaostatak u plaćanju, oni to i dostižu, jer kada se pojave za dobijanje uverenja zbog učešća na tenderu ili regulisanja drugih obaveza, oni moraju da imaju izmirena plaćanja po osnovu poreza,- kaže Zorica Ćosić i napominje da dugovanja po osnovu građevinskog zemljišta mogu da imaju i građani ukoliko su imali poslovni prostor pa nisu plaćali ovu obavezu.
-Među dužnicima su i preduzetnici koji imaju prihod veći od 50 miliona dinara i obveznici su plaćanja komunalne takse za firmarinu. Drugu grupu čine obveznici koji imaju bašte, odnosno, zauzeće javne površine za obavljanje ugostiteljske delatnosti glavnoj ulici i na Trgu i na ostalim lokacijama. To su zaista veliki obveznici i imaju velika dugovanja koja su posledica prethodnih neplaćanja, a trebalo bi da vode računa o tim svojim obavezama i da ih isplate, jer im je uslov za postavljanje bašti u narednoj godini da izmiree stare dugove. Postoji mogućnost reprograma kojim mogu, eventualno, da reše situaciju,- rekla nam je Zorica Ćosić.

Ostavite odgovor