Pocetna Sport Zlatibor je zlato sportskog turizma

Zlatibor je zlato sportskog turizma

743
0
Podelite

Stručnjaci smatraju da sportski turizam danas spada u najbrže rastuću turističku granu. Dugogodišnja tradicija u sportu u Srbiji, kao i sportski imidž koji svojim vrhunskim rezultatima održavaju i jačaju srpski sportisti, predstavlja važnu kariku nacionalnog identiteta. Sport je i jedna pokretačka snaga za dostizanje zdravih i kvalitetnih uslova života, i iz tih razloga sve više je onih koji bi da razvijaju sportski turizam

Čitav Zlatiborski region ima vrhunske sportiste koji predstavljaju vredan potencijal u promociji sportskog turizma. I Zlatibor krupnim koracima ide ka vodećoj destinaciji u sportskom turizmu, ne samo u Srbiji, već i van granica naše zemlje. Na vreme se krenulo s prilagođavanjem i zato Zlatibor opstaje na zahtevnom turističkom tržištu koje nameće stalnu potrebu razvoja potojećih i novih proizvoda. Odavno je prepoznata opšte društvena korisnost turizma i sporta. Zajedno pružaju velike mogućnosti rasta i razvoja, otvaranje novih radnih mesta, produžetak turističke sezone i finansijsku dobiti.  Svesni su da uvek treba ići napred, i da uvek i od boljeg može bolje, i da zbog toga treba organizovati što više sportskih manifestacija, tačnije što više sportsko turističkih sadržaja koji bi bili zanimljivi stranim tržištima, vrhunskim rekreativcima, reprezentacijama i sportskim ekipama.

Predrag MilinkovicPredrag Milinković, sportski novinar RTS-a, i bivši dugogodišnji predsednik Udruženja sportskih novinara Srbije:

-Zlatibor je idealno mesto za sportski turizam. Na dobrom je položaju, ima potrebnu infrastrukturu, smeštajne kapacitete i tradiciju. Bogatim prirodnim resursima treba dodati i zdravu hranu po kojoj je taj kraj poznat i utisak je skoro kompletan. Nedostaje još jedna zatvorena sportska dvorana i teretana, jer u postojećim objektima često je „gužva“ i nije lako obezbediti termine za treninge kad se na pripremama nalazi više ekipa. Potrebno je lepote i potencijal Zlatibora približiti mladim generacijama u Srbiji i inostranstvu preko atraktivnih aplikacija i društvenih mreža.

Bosko Trpeski 2Boško Trpeski, predsednik Udruženja sportskih novinara Makedonije i novooizabrani predsednik Udruženja sportskih novinara jugoistočne Evrope:

– Zlatibor je pravo “ZLATO”za razvoj sportskog turizma. Međutim, treba posvetiti više pažnje izgradnji sportske infrastrukture koju može da se iskoristi preko cele godine. Sada više „ne pije vodu“ ona stara izreka ugostitelja da imaš kašiku, spavanje i čist vazduh. Turista traži druge sadržaje da bi ostavio novac. Najviše se zaradi od organizacije sportskih manifestacija. Mi u Makedoniji, tačnije u Ohridu gradimo Sportski centar da privučemo što više domaćih i stranih ekipa. Vi to imate na Zlatiboru, zato je potrebno posvetiti veću pažnju za razvoj sporta i pripreme sportista i tako punite hotelske kapacitete. Naše ekipe dolaze na pripreme kod vas, ali to je malo. Morate posvetiti mnogo više pažnje i dati akcenat na propagandi i marketingu.- ističe Trpeski i dodaje:

-Nedavno smo u Ohridu organizovali kongres sportskih novinara jugoistične Evrope.  Jedna od glavnih tema na  Samitu bila je „Sportski novinar i njegova uloga u afirmaciji razvoja Sportskog turizma u regionu“. Naša uloga je da dajemo ideje, ali i da sprovodimo akcije da bi se te ideje realizovale.

Uloga sportskih novinara u razvoju sprotskog turizma je ogromna. Sportski novinari moraju da daju ideje, ali i da sprovode akcije kako bi se ideje realizovale- ističe Boško Trpeski.

PROJEKAT “VESTI” “SPORTSKE STAZE ZLATIBORA” SUFINANSIRA OPŠTINA ČAJETINA

Ostavite odgovor