Pocetna Sport Na Zlatiboru punim plućima

Na Zlatiboru punim plućima

771
0
Podelite

Raša Radovanović, sportski direktor KK Slobode i nekadašnji proslavljeni reprezentativac Jugoslavije, i as Bosne iz Sarajeva, sa kojom je osvojio titulu prvaka Evrope, za Vesti govori o lepotama Zlatibora i načinu na koji treba unaprediti sportski turizam kako bi ova planinska lepotica bila još privlačnija sportistima i ekipama

Turizam i sport podrazumevaju da sportske aktivnosti u turističkim destinacijama treba da obezbeđuju fizičku i mentalnu dobrobit sportista. Zlatibor i Čajetina imaju razvijen sport i sportsku infrastrukturu. To je sredina u kojoj je sport dostupan svakom, u kojoj se neguju sportski talenti i ostvaraju sportska dostignuća. Zato je sportski turizam motor, kako turističkog tako i privrednog razvoja u celosti.  Prirodne lepote Zlatibora doprinose da se sportski turizam još više razvija, ističe naš sagovornik Raša Radovanović:

-Kao igrač nisam imao priliku da osetim zlatiborske staze. Inače sam u bivšoj Jugoslaviji osetio mnoge planine, prepešačio i pretrčao. Kasnije sam sa FMP-om dolazio oko 14 godina. Mislim da smo mi prva ekipa koja je generalno uredno počela da dolazi pred sezonu na Zlatibor kako bi igrači „napunili pluća“. Zlatibor ima dvoranu kakva dolikuje, odličan smeštaj i teretane, sve što je potrebno za pripreme sportista. Ipak moram reći da je sve to skromnog sadržaja imajući u vidu kakav je Zlatibor potencijal u turizmu, i posebno što u zadnje vreme ovde dolaze mnoge evropske ekipe. Samo da pomenem KK Panatinaikos Željka Obradovića, Fenerbahče, KK CSKA Moskva …Mislim da je za te evropske ekipe veliki problem dvorana. U kom smislu? Ne mogu sve ekipe da treniraju u jednoj dvorani, prosto je nemoguće dobiti termin- priča legenda jugoslovenske košarke i dodaje:

-Generalno sve ekipe na Zlatibor dolaze da igrači pred sezonu napune pluća, ali ne može se bez dvorane i teretene, odnosno bez tih pratećih objekata. Zlatibor ima fantastične uslove što se tiče klime i nadmorske visine, koliko znam ima dosta i fudbalskih terena, što je jako važno za održavanje treninga. Napravljeno je pored hotela Lovćen i odbojkaško igralište, a mislim da je bilo velikih problema oko podloge koja zimi mrzne i ispuca. I košarkaških terena za košarkaške kampove ima dosta, ali mišljenja sam da nedostaje atletska staza. A ona se lako može napraviti oko nekog stadiona i biće dragocena sportistima koji dolaze na pripreme. Mogu tu da se organizuju i neka mini atletska takmičenja.

dav
dav

Radovanović smatra da Zlatibor nije mesto gde bi se održavali veliki turniri:

-Mislim da ni jedan trener ne teži da pred sezonu organizuje neke utakmice da bi bili viđeni. Jedne godine sećam se da je Pink organizovao turnir na Zlatiboru sa velikim nagradama ali to je bilo kratkog daha. Ekipe sada više pribegavaju da dok su na Zlatiboru na pripremama odlaze na turnire u Čačak, Kraljevo, Užice…Ipak kažem da svi treneri pred sezonu kada još uvek nemaju kompletan tim kao ni viziju tima, ni kada „bruse“ formu ekipe, ne žele prisustvo javnosti. Zato mislim da planina kao što je Zlatibor nije za te velike turnire. Više je za letnje kampove, za pripreme, za ligaško takmičenje. Mi smo kod Kićanovića u Olimp dolaziti i u februaru, na polovini košarkaške sezone i svi su nam izlazili u susret. Ne samo Kićanović, već  i hotel Lovćen, Studentsko odmaralište itd. Znači da smo Zlatibor koristili i za letnje i za zimske pripreme, da se osvežimo i pripremimo za nove izazove.

Na pitanje da li treba još neke prateće sadržaje osmisliti i ponuditi sprotistima, Radovanović kaže:

-Kada sam bio igrač znam da smo se sklanjali iz gužve. Mislim da Zlatibor ima i previše sadržaja što se tiče noćnog života. Zato treneri moraju otvoriti „četvore oči“ što se igrača tiče, jer to je normalno, ljudi smo i svako može na svoj način podleći izazovu. Malo je onih koji, uz svakodnevno treniranje i po četiri sata i drugih obaveza koje ima u klubu, imaju baš toliko snage da izlaze i ostaju po diskotekama. U naše vreme uvek su treneri, poput Ace Nikolića, Ranka Žeravice, Bože Tanjevića, Petra Skansija i drugih,  težili ka tome da nas odvedu što dalje od nekog grada gde samo samo mi i vukovi. Da ne budem grub ali tako je, moraš da se sačuvaš, usmeriš , odeš malo i od javnosti i od novinara, od svega. Svi su na moru a mi na planini. Zato smo i imali rezultate o kojima se i danas priča. Pripreme su najvažnije za jednu ekipu, jer tu igrač popravi i brzinu i skočnost, jednostavno sve popraviš –

Montažne dvorane

-Potrebno je da se napravi nekoliko jednostavnih montažnih dvorana, sa pratećim sadržajima. Prateći sadržaji mogu biti jedna teretana i svlačionica. Nije to veliko ulaganje, a mislim da nije ni veliki novac potreban za održavanje tih dvorana.

PROJEKAT “VESTI” “SPORTSKE STAZE ZLATIBORA” SUFINANSIRA OPŠTINA ČAJETINA

Ostavite odgovor