Pocetna Politika Samo strpljivo do pobede

Samo strpljivo do pobede

2548
0
Podelite

Prvi gradjanski protest “Jedan od pet miliona” održan je večeras u Užicu na kome su građani izrazili nezadovoljstvo stanjem u društvu i zatražili odlazak aktuelne vlasti oličene u Aleksandru Vučiću i ostavku gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića.

Skupu u organizaciji Saveza za Srbiju Užice i udruženja građana “Užička odbrambena liga” uz podršku Udruženja malinara prethodilo je okupljanje ispred Narodnog pozorišta, na Aleksića mostu i drugim delovima Užica odakle su naoružani transparentima i pištaljkama Užičani došli na plato ispred Gradske kuće.

Protest Jedan od milion 2Podsećanjem na okupljanja građana tokom izborne krađe devedesetih kada je “Užičana bilo više nego za vreme Tita” proteste je kao i tada večeras na istom mestu otvorio publicista Zoran Filipović Fipa i poželeo građanima njihov srećan završetak uz upornost.

Protest Jedan od milion 8Užičanima se zatim obratio sportski novinar Milojko Pantić koji je poručio da je najvažnije da je Srbijom krenula reka protesta koja će mirno i strpljivo kao tiha voda koja breg roni srušiti srpsku političku golgotu i osloboditi Srbiju.

– Ovo je trenutak kada Užice kreće u oslobođenje, samo strpljivo. Ovo je trenutak kada sloboda počinje da peva kao što mi sužnji pevamo o njoj – rekao je Pantić.

Protest Jedan od milion 7Uz uzvike odobravanja on je pre toga rekao “šta je to nego državni udar kada se zgaze demokratska pravila i Ustav, uguši parlament i nezavisnost sudstva dok tabloidni tim državnih razbojnika proglašava svaki protest gradjana protiv nakaradnih vlasti državnim udarom”.

Protest Jedan od milion 11-Oslobođenje je počelo protestima simbolično nazvanim “Ja sam jedan od pet miliona” i taj broj označava one koji nisu glasali za vladajući HNK koaliciju i oni su odlučujući faktor i ini su odlučujući faktor u oslobađanju Srbije- reči su poznatog sportskog novinara koji je govorio na prvom protestu u Užicu koji je po snežnoj vejavici održan uz prisustvo oko hiljadu i po građana.

Protest Jedan od milion 6Nekadašnji otporaš iz Kruševca Srdjan Milivojević iz Kruševca govorio je na skupu držeći fenjer u kome je kako je rekao iskra koja je u Srbiji zapaljena 30. novembra kada su počela beogradska protestna okupljanja.

-To je plamen otpora i to je plamen slobode – rekao je Milivojević i dodao da je jadna zemlja u kojoj kada se kaže “on” svi znaju na koga se misli.

Protest Jedan od milion 4Dejan Vasiljević je na protestu pročitao zahteve koji se odnose na smenu gradonačelnika Užica i konačan odlazak zamenika gradonačelnika u ostavci.

Uz zahtev za smenu on je zatražio da članovi Gradskog veća nikada više da budu građevinski preduzimači i da se ispitaji svi krediti koje je uzela gradska vlast u ovom mandatu.

Protestu ispred Gradske kuće prethodilo je okupljanje građana ispred Narodnog pozorišta na kome je član inicijativnog odbora Udruženja građana “Užička odbrambena liga” advokat Mihajlo Krstić rekao da će Liga ubuduće isključivo brinuti o kolektivnim interesima grada.

Protest Jedan od milion 9– Konačno moramo uzeti stvar u svoje ruke da nam grad ne umre i da u njemu živimo normalno – rekao je Krstić je naredno okupljanje najavio u Ulici Riste Tešića čiji su građani iskazali nezadovoljstvo povodom proširenja gradskog groblja i seče drveća. On je dodao da će Liga preduzimati kolektivne akcije koje će unaprediti život u gradu i ponovio da je kolektivni interes ispred individualnog.

Protest Jedan od milion 12Prvi gradjanski protest završen je u Užicu mirno protestnom šetnjom centralnim gradskim ulicama uz pištaljke, mnoštvo transparenata i nošenje državnih zastava po izuzetno hladnom vremenu i sneg koji je neprekidno padao.

Ostavite odgovor