Pocetna Društvo Obeležen 1. mart Dan civilne zaštite

Obeležen 1. mart Dan civilne zaštite

1260
0
Podelite

Prigodnom svečanošću i dodelom zahvalnica pojedincima,  institucijama i ustanovama  u Užicu je obeležen Svetski dan civilne zaštite 1. mart. Čestitajući Dan civilne zaštite načelnik  Odeljenja vatrogasne jedinice Užice Saša Cicvarić je izrazio zadovoljstvo funkcionisanjem jedinica u regionu.

-Beležimo vidan napredak iz godine u godinu  i podmladjujemo jedinice. Naša jedinica za spasavanje na vodi i pod vodom sastoji se iz ronilaca iz Užica, Požege i Bajine Bašte. Postoji volja i potreba i entuzijazam da se civilna zaštita konstantno unapređuje. Tendencija je da ona ima manji brojni sastav, ali više sposobnih i obučenih pripadnika – navodi Cicvarić.

On je rekao da je naše područje sa potencijalnim vanrednim situacijama najviše ugroženo od požara i jedinice civilne zaštite su rezerva vatrogasnim jedinicama.  Na sreću prošle godine kada su požari u pitanju na našem području nije bilko potrebe za reagovanjem jedinica civilne zaštite.

-Užička jedinica civilne zaštite specijalizovanih jedinica ima 168 pripadnika. Prošle godine je formirana jedinica opšte namene u Mokroj Gori i Užicu, u Bajinoj Bašti prekograničnim projektom i nabavljena je oprema. Doborovljna vatrogasna društva  će novim zakonom moći da budu u sastavu jedinica opšte namene civilne zaštite – navodi Cicvarić.

Specijalna jedinica civilne zaštite  u Užicu ima 168 pripadnika od kojih je deo u komadi, zatim ima dva voda za zaštitu od požara, vod za spasavanje na vodi i pod vodom, vod za pružanje prve pomoći, vod za RHB zaštitu i vod za zbrinjavanje.

Cicvarić je na prigodnoj svečanosti posebno istakao saradnju sa Crvenim krstom, DVD-društvima i pojedincima i zahvalio na angažovanju. Načelnik Odeljenja vatrogasne jedinice Užice  uručio je zahvalnice Sektora za vanredne situacije svima koji su svojim angažovanjem u vanrednim situacijama u događajima dali svoj doprinos da se problem u najkraćem vremenskom period prevaziđu.

Dobitnici zahvalnica su Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, Goran Jovanović, Gradska uprava za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, Radosav Bošković, Doborovolljno vatrogasno društvo Užice i okružni vatrogasni savez, Kompanija “Zlatiborac” Mačkat, Vladan Žilović, opština Čajetina, Milomir Jovanović, opština Kosjerić, Milijanko Božović, opština Arilje, Radojica Burlić, opština Požega, Zorica Mijailović, Sektor za vanredne situacije, Nedeljko Đunisijević , opština Bajina Bašta, sektor za odbranu od poplava.

Na skupu u svečanoj sali Gradske kuće reči zahvalnosti svim pripadnicima civilne zaštite uputio je Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica.

Ostavite odgovor