Pocetna Politika Protest: Nigde se ne živi lepše nego na televiziji

Protest: Nigde se ne živi lepše nego na televiziji

1102
0
Podelite

Šesti protest “Jedan od pet miliona” protekao je uz zahteve gradjana za oslobadjanje medija kao preduslova za život u slobodnom društvu i održavanje fer izbora. Na platou ispred Gradske kuće  Užičani su večeras imali priliku da potpišu Sporazum sa narodom koji je ponudila opozicija.

Na početku skupa građani su minutom ćutanja odali poštu preminulom slikaru Obradu Jovanoviću, čije je ime neraskidivo povezano sa počecima višestranačja u Užicu i prvom predsedniku odbora užičkih demokrata.

– Devedesete godine na ovo istom mestu održan je prvi opozicioni skup u Užicu. Među govornicima su bili Rada Mitrović, Svetislav Basara i Obrad Jovanović. Večeras smo bez Obrada ali smo sa Obrazom –   podsetio je na prvi opozicioni miting u Užicu Zoran Filipović koji je i sinoć po šesti put vodio građanski protest “Jedan od pet miliona”.

Psiholog Žarko Trebješanin govorio je  o jednom od osnovih zahteva gradjana koji protestuju – da se oslobode mediji. On je rekao da “nije sloboda medija da priča svako šta hoće nego da je to pre  bahatost”.

– Ti mediji nisu slobodni od pritisaka vlasti. Oni su slobodni od razuma, logike, morala, pristojnosti. Mediji u Srbiji već više od šest godina su slobodni od veze za stvarnošću i od najelementarnijeg uzusa profesionalnosti. Umesto da mediji budu uzor kulturnog, civilizovanog i pristojnog obraćanja publici s poštovanjem oni su postali uzor krajnje    nepristojnom nekulturnom, nemoralnom, ponižavajućem i sramotnog odnosa prema čitaocima i gledaocima. Umesto da objektivno, analitički i kritički obaveštavaju o stanju u društvu što je njihov osnovni zadatak oni šminkaju, krivotvore i proizvode nepostojeću stvarnost – rekao je Trebješanin koji je  podsetio i na aforizam  Rada    Jovanovića koji glasi  “Prošao sam ceo svet, ali nigde narod ne živi lepše nego na našoj  televiziji”.

On je dodao da fer izbora ne može biti bez slobodnih i profesionalnih medija i da bi gradjani mogli po svojoj volji da biraju mediji im moraju predočiti koje im se mogućnosti pružaju , jer  bez slobodnih medija nema slobodne Srbije.

– Gradjani moraju znati ko je ko u izbornoj trci i o tome šta nude učesnici u izbornoj trci. Gradjani bi morali o tome  biti obavešteni neutralno i nepristrasno, a ne da vrše skrivenu propagandu i da unapred obilikuju stavove i mišljenja ljudi. Navijački mediji koji se dodvoravaju vlasti istovremeno satanizujući opoziciju obesmišljavaju slobodne izbore i od njih prave farsu – zaključio je poznati psiholog.

Drugi govornik na sinoćnjem skupu u Užicu  dr Lazar Đurović optužio je aktuelnu vlast oličenu u Aleksandru Vučiću za lažna obećanja tokom ranijih godina od preispitivanja 24 sporne privatizacije, nivoa nezaposlenosti do toga da neće biti smanjene penzija.

– Oni koji sede kući i ne izlaze na izbore pristaju da budu nemi sedoci sopstvene propasti i najgora generacija u istoriji zemlje koja gleda kako se sve ruši i ništa ne preduzima   i kojoj ispiraju mozak svakog dana pričajući neku svoju istinu – naveo je Đurović.

Gradjani su se posle mitinga uputili u nešto dužu protestnu šetnju glavnim gradskim ulicama i vratili na plato gde je novi skup zakazan za sedam dana u  isto vreme.

Ostavite odgovor