Pocetna Društvo Za sufinansiranje 14 miliona dinara

Za sufinansiranje 14 miliona dinara

1722
0
Podelite

Konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti  grad Užice, odnosno, Odeljenje za zaštitu životne sredine i održivi razvoj raspisalo je 5. marta, a zainteresovani građani mogu se prijaviti do 5. aprila

Grad Užice, odnosno Odeljenje za zaštitu životne sredine i odživi razvoj i za ovu godinu, petu po redu, raspisuju javni konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama na teritoriji grada Užica i za nabavku kotlova na pelet i na gas. Za to je opredeljeno 14 miliona dinara iz budžetskog fonda  za zaštitu životne sredine. Subvencije se odnose na objekte  koji se nalaze na području prve, druge i treće zone. Konkurs traje od danas, 5. marta do 5. aprila i zainteresovani mogu preuzeti prijavne obrasce sa sajta grada ili lično u Gradskoj upravi u Odeljenju za zaštitu životne sredine u  kancelariji br. 9. Detaljnije informacije o svemu zainteresovani građani mogu dobiti 12. marta  za kada je u svečanoj sali Gradske skupštine planiran info dan.

Kao i ranijih godina, subvencionisaće se nabavka i ugradnja materijala za izolaciju stambenih objekata, nabavka i ugradnja stolarije i nabavka kotlova na pelet i kotlova na gas. Maksimalan iznos subvencionisanja izolacije je 120.000 dinara, odnosno, do 50 posto od maksimalnog iznosa visine projekta. Maksimalan iznos subvencionisanja ugradnje stolarije je 80.000 dinara, nabavka kotla na pelet je 85.000, a kotla na gas 70.000 dinara. Za meru izolacije opredeljeno je tri miliona dinara i to je dovoljno za najmanje 25 kuća. Za zamenu stolarije opredeljeno je dva miliona dinara, za subvencije za nabavku kotlova na gas šest miliona, a za nabavku kotlova na pelet dva miliona dinara. Milion dinara je opredeljeno za nabavku kotlova za zgrade. Rok za završetak svih radova je 15. oktobar.

Uslovi  za konkurisanje isti su kao i prethodnih godina, a to je da građanin koji konkuriše mora biti vlasnik objekta i da živi u njemu, da poseduje dokaze o legalnosti samog objekta i da redovno izmiruje poreske obaveze.

Za sufinansiranje prošle godine konkurisalo je oko 350 građana od kojih je sbvencije koristilo184.

Prve godine, 2015., za subvencionisanje mera energetske efikasnosti bilo je izdvojeno četiri miliona dinara. Međutim, taj iznos se iz godine u godinu povećavao. Od tada pa do danas u ove aktivnosti uloženo je ukupno oko 37 miliona dinara u oko 480 objekata.

-Cilj raspisivanja ovog konkursa isti je kao i svih prethodnih godina. Ovo je jedna od mera i aktovniosti kojima pokušavamo da rešimo ili bar smanjimo zagađenje vazduha u gradu. To i činimo, jer pomažemo utopljavanje objekata u kojima se onda troši manje energenata, a samim tim i manje se emituje štetnih gasova- rekla je između ostalog Dunja Đenić, član Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine najavljujući konkurs.

Ostavite odgovor