Pocetna Društvo NTC vikend: Deca su prezaštićena

NTC vikend: Deca su prezaštićena

1234
0
Podelite

Protekle subote i nedelje u Užicu je organizovan NTC vikend, namenjen deci, roditeljima i nastavnicima.  Više od 400 sugrađana prisustvovalo je predavanjima koja je organizovala fondacija LiveRich.

Autor NTC programa Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka, kaže da više od 50 odsto dece ima razvojne smetnje. On dodaje da je cilj NTC programa da decu nauče da misle, a ne da uče napamet.

“Kao problem u školi, mi vidimo to što deca ne mogu da sede, da računaju, da pišu, čitaju…Zapravo problem je nastao pre škole, a napravili su ga roditelji, prezaštićivanjem dece. Ono što je važno da menjamo način učenja. Reproduktivno učenje je najniži nivo učenja, a većina naše dece, na žalost, tako uči. Moramo da učimo decu da misle i da čim progovore nauče da misle”, kaže Rajović.

Ranko Rajović je saradnik UNICEF-a za ranu edukaciju i gostujući predavač na fakultetima u nekoliko država. Osnivač je Mense Srbije, a inicijator je i jedan od osnivača Mense Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.  Ideja je da sa fondacijom LiveRich pokrenu centar za darovitu decu, namenjen deci od 10 do 11 godina.

“Plan je da u budućnosti radimo na osnivanju NTC centra u Užicu, jer je to jedan od retkih većih gradova u Srbiji koji to nema. Nadamo se da ćemo od jeseni imati centar i u Užicu”, najavio je Ranko Rajović.

Koautor NTC programa za škole je Uroš Petrović, književnik, autor 12 knjiga iz područja književnosti za decu i mlade , držao je radionicu za razmišljanje za decu od 4 do 8 godina.

“Deca su pokazala i roditeljima i učiteljima, da kada im je nešto zanimljivo nema nerešivih zadataka. Poznato je da mi u NTC sistemu učenja brinemo da ne dođe do prezaštićivanja dece. Jednostavno, sposobnosti se rađaju tako što se prave prepreke sreću i savladavaju, a ako im uklonimo prepreke ta sposobnost se neće razviti. Cilj nam je da dopremo do što većeg broja odraslih, da bi smo uradili ono što je budućnost, a to su naša deca”, poručio je Uroš Petrović.

Generalni cilj NTC programa je podsticanje razvoja potencijala za učenje predškolske i školske dece pomoću specifičnih aktivnosti koje se temelje na modernim neurofiziološkim i psihološkim saznanjima. Program je namenjen celokupnoj populaciji predškolske i školske dece, na nivou prepoznavanja njihovih posebnosti i podsticanja njihovih sposobnosti.

Ostavite odgovor