Pocetna Društvo Posadili 7000 sadnica belog bora (FOTO)

Posadili 7000 sadnica belog bora (FOTO)

726
0
Podelite

Udruženje akcijaša brigadira i volontera Užica, u saradnji sa Crvenim krstom Užice, „Srbijašume“ Užice, Istorijskim arhivom, obeležili su 1. april Dan omladinskih akcija i 41 godinu od početka rada Omladinske radne akcije „Kadinjača“.

Sve je počelo postrojavanjem na Gradskom trgu i odlazak na radilište. Akcijaši su posadili oko 7000 sadnica belog bora na nešto manje od tri hektara prostora koja pripada Mesnoj zajednici Stapari. Orila se pesma, radilo se, užinalo, zbijale se šale i evocirale uspomene na nekadašnje radne akcije. Po povratku sa trase u zgradi Istorijskog arhiva otvorena je izložba „Beograd- Bar“, a potom je u sali Crvenog krsta Užice priređeno brigadirsko veče.

Petrašin Drulović, komadant akcije „Kadinjača 2019“ kaže da je odziv akcijaša bolji nego prošle godine:

-Do sada su se bivši akcijaši okupljali 15 godina i družili se. Od prošle godine smo se dogovorili i krenuli i sa radnim aktivnostima. Prošle godine je bilo 80 učesnika, a sada ih je preko sto. Ovde su i pčelari i planinari, volonteri Crvenog krsta, kao i svi oni koji su zainteresovani za dobrovoljne aktivnosti.

Mladen Jevđović samostalni referent za negu i zaštitu šuma u JP „Srbijašume“ ŠG „Užice“ za stare i mlade akcijaše ima samo reči hvale:

-Pošumljavanje je uvek lepo, posebno kada je ovako lep dan i ovako divno društvo. Pre svih bih pohvalio ove mlade radnike udarnike, volontere Crvenog krsta koji su ovde već ne znam koji put. Oni su neverovatno vredno radili i 2012/2013. godine na gašenju velikih šumskih požara koji su nas tada zadesili. Ovo što čini Crveni krst Užice sa svojim podmlatkom je nešto što obezbeđuje budućnost i daje optimizam celom našem gradu. – rekao je Jevđović i dodao:

-Ova parcela pripada MZ Stapari i ona je predviđena našim programom za pošumljavanje. Sade se sadnice belog bora i to po tačno utvrđenom kriterijumu, razmak između redova 2 m kao i razmak između sadnica. To znači da, pošto ovde imamo nešto manje od tri hektara, su akcijaši posadili oko 7 000 sadnica.

Bivši akcijaš Tomislav Jović i nekadašnji komadant čuvene brigade Pero Popović Aga sa osmehom na licu kaže:

-Volim zemlju, prirodu, ljude! To i jeste ono što mi je najviše ostalo u sećanju. Zbog toga smo danas tu da naša sećanja, to druženje, taj rad na trasi i veseli humor koji nas je uz rad krasio prenesemo na ove divne mlade ljude. Mi im dajemo primer, a oni sami će uvideti da su ovakva druženja nešto najlepše.

Dragan Kostić Kole, takođe bivši akcijaš i sportista, ne krije da kod njega posebno rade emocije:

-Ne da rade emocije, nego su podivljale. Gledam sve ovo i samo mi se „film“ vraća unazad u te rekao bih najlepše godine druženja. Taj elan, taj entuzijazam i ova lepota se ne zaboravljaju. Vidite ovaj spoj iskustva i mladosti! To funkcioniše besprekorno. Znate kako se kaže: prvi put sam zalutao na radnu akciju, drugi put sam hteo da ponovim, a treći put nisam mogao bez toga. Zato mladima poručujem da dođu, neka osete ovo druženje, ovu divnu atmosferu koju će pamtiti ceo život.

Anđela Nikolić mladi akcijaš ističe da joj je drago što učestvuje u pošumljavanju i što je deo ove atmosfere:

-Želim da kod nas ima što više drveća, šuma, koje će pročišćavati vazduh kao i to da se što manje drveća seče. Ovo mi je drugi put da učestvujem na pošumljavanju, i mogu reći da mi je ovde baš zanimljivo. Svi smo nekako bliski, međusobno pričamo, pevamo, radimo, nema razlike do je mlad, ko je star. Ovde smo svi jednaki.

Anđela Spasojević je takođe drugi put učesnik radne akcije pošumljavanja:

-Ove godine ima više mladih ljudi, ali posebno je lepo to što se ne vidi razlika u generacija. Ovde smo svi složni, zainteresovani za rad i zajednički provodimo ovaj prelep dan u prirodi. Od iskusnih akcijaša smo najviše naučili šta je dobra šala. Oni su tu i da nam pomognu ako nešto ne znamo, jer znate nemamo svi priliku da svaki dan pošumljavamo. Kada imate dobro društvo, dosta mladih, kada je tu i muzika i zabava i druženje i šala, onda je sve lako. Nadam se da će se sledeće godine još više mladih priključiti.

Među mladim akcijašima je i Uroš Kurlagić:

-I ja sam po drugi put učestvujem u pošumljavanju i sve ovo je stvarno ostavilo lep utisak na mene. Stari akcijaši su nam po nečemu dobar primer, a po nečemu i nisu, ali sve je na kraju dobro. Došli smo ovde da posadimo još drveća, da pročistimo vazduh i da nešto dobro u svom životu uradimo. Uz pesmu i priču ni jedan rad nije težak, ni naporan.

Ostavite odgovor