Pocetna Društvo Više se iseli, nego doseli

Više se iseli, nego doseli

930
0
Podelite

Migracioni trend je u porastu u svim opštinama i gradovima, a Užice u svakom popisu ima po 5000 stanovnika manje.

Grad Užice je jedan od četiri grada u kome će biti realizovan projekat„Istraživanje, stavovi i namera stanovništva o preseljavanju i uticaj migracija na starenje“ koji sprovodi Geografski fakultet iz Beograda u saradnji sa kabinetom ministra bez portfelja za demografiju i populacionu politiku. Pored Užica u projektu su i  Zrenjanin, Leskovac i Zaječar. Rezultat projekta biće Studija a  istraživanje će biti obavljeno na terenu, kroz ankete i iintervju uz angažovanje studenata Geografskog fakulteta. Oni će od 16. aprila razgovarati sa građanima i pokušati da saznaju šta su glavni razlozi i da li razmišljaju o odlasku iz svojih gradova.

-Cilj projekta je da predložimo mere lokalnim samoupravama koje će biti podržane od strane države kako bi došlo do poboljšanja kvaliteta života, pre svega u ove četiri izabrane jedinice lokalne samouprave, a kasnije i u ostalim gradovima i opštinama u Srbiji- navela je Danica Šantić, vanredni profesor Geografskog fakulteta u Beogradu i rukovodilac istraživanja na projektu.

Ona  je dodala da -izbor jedinica lokalne samouprave u kojima će se raditi istraživanja je gde postoji mlado stanovništo koje se nije iselilo. Govorimo da znamo razloge i pozivamo se na ekonomske, ali smatramo da je sve više razlog odlaska besperspektivnost. Plan je da da saznamo šta ljudi misle u Užicu, o problemu migracije stanovništva, a osnovna ideja projekta je da vidimo kako država i lokalna samouprava mogu da pomognu stanovnicima odnosno mogu da odgovore na neke njihove potrebe, kako bi smanjile namere o preseljavanju ili da ne razmišljaju da se isele iz države ili  opštine-objasnila je Šantić.

Migracije su jedan od gorućih pitanja savremenog života u Srbiji i demografskog razvitka. Prema nekim procenama migraciona statistika prati unutrašnje migracije, ali je mali broj opština u Srbiji koje beleže pozitivan migracioni bilans.Užice ima negativan migracioni bilans, što znači više se stanovnika iseljava nego što se doseli.

Na godišnjem nivou Srbiju napusti između 15 i 40 hiljada stanovnika, što zavisi od izvora podataka koji  se koriste, zato što je migracije  teško pratiti. Kako je navedeno prijavna i odjavna služba bi trebala da daje podatke o ljudima koje se iseljavaju, a nedostaju nam i registri stanovništva, pa se  zato  mora raditi na unapređenju migracione statistike.

Ova tematika je aktuelna za sve nas i pitanje migracionih i populacionih trendova je za sve one koji su na vlasti.

-Mi do sada nismo imali odgovor koji je mogao da zaustavi taj trend, čak od svih stvari koje su rađene u proteklim godinama tu smo imali najmanje efekta. Razlozi i koreni svega toga su daleko dublji, a po mojoj računici dve porodice sedmično napuste Užice kroz odnos nataliteta i morataliteta ili kroz odliv stanovništva u veće gradove. To je ozbiljan izazov koji nije samo pitanje brojki već dugoročnog opstanka. Ovaj grad ima potencijale da bude centar ali to ne može biti ako u svakom popisu ima po 5000 stanovnika manje-naglasio je Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika.

Projekat je počeo sredinom marta, a prvi rezultati biće do 15. juna kada  će biti prezentovani zaključci na osnovu terenskog rada koji će biti sastavni deo Studije, a predstaviće je Ministrastvo bez portfelja na sednici Vlade Srbije.

Ostavite odgovor