Pocetna Kultura Između snova i jave

Između snova i jave

793
0
Podelite

Ljubitelji likovne umetnosti u Užicu moći će u Gradskoj galeriji do 18. maja da uživaju u izuzetnim delima srpskog slikarstva iz  kolekcije Moderne galerije u Valjevu koja je stvarana protekle 34 godine koliko galerija postoji i radi

Izložba u Užicu samo je dvadeseti deo onoga što valjevska galerija poseduje i prvi put se dešava da dela iz ove kolekcije budu izložena van Valjeva. Po rečima direktora Voja Jovanovića, Valjevci će rado sarađivati sa užičkom galerijom i ubuduće, a ovu praksu će pokušati da prošire, jer zašto ovako izuzetna umetnička dela ne bi videli ljubitelji umetnosti i u drugim gradovima u Srbiji.

Izložbu u Užicu čine dela 26 velikana srpskog slikarstva, ulja na platnu i crteži, Vladimira Veličkovića, Milana Popovića, Ljube Popovića, Milana Miletića, Vladimira Dunjića, Miloša Šobajića, Olje Ivanjicki, Dragana Vuk Račića, Igora Vasiljeva, zatim jedinog Užičanina, mladog slikara Veljka Valjarevića, a izložena je i samo jedna grafika Bogdana Kršića koji je veoma pomogao u osnivanju Grafičkog bijenala Suva igla u Užicu.

Po rečima Voja Jovanovića, Moderna galerija u Valjevu, ima preko 520 umetničkih eksponata, a očekuje se da ih do kraja godine bude hiljadu. Tokom proteklih godina galerija je imala 80 izložbi. Od svih autora koji su u njoj izlagali, prikupila je značajnu, veliku kolekciju u kojoj su i dela pojedinih autora koji nisu izlagali, jer:

-Novina je da pokušavamo da mladim umetnicima pružimo ruku da bi i njihova budućnost bila kao i njihovih prethodnika. Na ovoj izložbi u Užicu raspon u godinama autora je skoro duplo- rekao je Jovanović. i istakao da će Valjevo iduće godine, za 35 godina rada Moderne galerije dobiti Muzej – zbirku fantastike koju će činiti sva dela koja se nalaze u kolekciji  Moderne galerije, dok će postojeći prostor Moderne galerije biti pretvoren u stalni legat LJube Popovića u koji će biti preseljen i njegov atelje iz Pariza. Moderna galerija je pre nekoliko meseci uz podršku i pomoć Ministarstva kulture postala bogatija za još nekoliko značajnih dela iz Geneksove kolekcije, LJube Popovića, Olje Ivanjicki, Miloša Šobajića, Branka Miljuša. Valjevo će naredne godine dobiti i privatni legat od hiljadu kvadrata u čijoj će zbirci biti izuzetno vredna i značajna dela srpske umetnosti, a radi se o jednoj od najvećih i najvrednijih privatnih kolekcija u Srbiji.

O izložbi je govorila Ivana Filipović, istoričar umetnosti iz Užica, rekavši da su dela koja su izložena „objedinjena u celinu koja je zajednička po svojoj tematici, a to je fantastično slikarstvo koje nosi osvrte na one odnose između metafizičkog i realnog, između snova i jave pri čemu se umetnici vrlo često poigravaju sa onim motivima koje smo mogli u prošlosti, u istoriji umetnosti da sretnemo često. Mnogi od njih  reinterpretiraju mitološki narativ, ali to čine na sebi svojstven i osoben način. Vrlo često u svoja dela ubacuju i neke univerzalne motive u cilju formiranja značenjske slojevitosti“, rekla je Ivana. Po njenom mišljenju, nevidljivu sponu izloženih dela koja su prepuna simbolike, čini i  groteskno koje može izazvati kod posmatrača divljenje i fascinaciju, ali i nelagodu, pa čak i strah.

Među velikanima

– Neverovatno je da se pojavim među ovakvim imenima i drago mi je i što se izložba dešava u mom gradu, u Užicu. Veoma sam počastvovan zato što mi je pružena ova prilika i ukazano poverenje, zašta ne znam da li sam spreman, ali osećam da imam odgovornost da nastavim da radim i postignem određeni nivo i u slikarstvu i crtežu – kaže Veljko Valjarević. Po njegovim rečima od vremena kada je nastao izloženi crtež – „Putovanje (Saturn proždire decu)“ (2016) mnogo toga se promenilo u njegovom radu. Tematika je i dalje ostala ista, ali je kako kaže, došlo do „evolucije slike“  koja, naravno, nije konačna.

-Kod mene se sada dešava neko čišćenje, sazrevanje. Sada drugačije gledam na svet – kaže Veljko koji je rođen1991. godine, završio je Umetničku školu u Užicu i Filološko umetnički fakultet u Kragujevcu, trenutno živi i radi kao samostalni umetnik u Beogradu.

-Imao sam sreću da upoznam Ljubu Popovića koji je preporučio tadašnjem, a i sadašnjem direktoru Moderne galerije da prate moj rad. Posle izvesnog vremena došlo je i do saradnje sa galerijom – pojašnjava Veljko o čijem crtežu Ivana Filipović kaže:

-Veljko Valjarević je reinterpretirao jedan stari mit. Prvi put u istoriji umetnosti Rubens je prikazao Saturna kako željan moći proždire svog sina, potom još dramatičnije to čini i Goja, a meni se čini da je Veljko Valjarević na ovom svom delu ovaj mit, naravno, potpuno stilski drugačije, u tehnici tuša na papiru u velikom formatu, predstavio možda, sve to čak još intenzivnije, stvarajući jednu teskobniju, mračniju atmosferu nego što su to učinili Rubens i Goja.

Ostavite odgovor