Pocetna Politika Stanisavljević zamenik, opozicioni SZS napustio sednicu

Stanisavljević zamenik, opozicioni SZS napustio sednicu

1148
0
Podelite

Šumarski inženjer Ivan Stanisavljević (SNS) izabran je glasovima vladajuće većine za zamenika gradonačelnika Užica umesto Nemanje Nešića koji je u ostavci od septembra 2017. godine.

Odbornik „Dveri“ Dragan Babić predložio je na početku sednice raspravu o četvoromesečnim protestima gradjana ispred gradske kuće i dešavanjima od 12. aprila kada se grupa odbornika vladajuće većine zaključala u skupštinskoj Sali u cilju „odbrane institucije od nasilja demonstranata“.

Njegov predlog uvršćen je u dnevni red glasovima i odbornika većine kao 41. tačka dnevnog reda današnjeg zasedanja.

Predlog Vladana Virijević iz opozicione „Zdrave Srbije“ da se sa dnevnog reda skine donošenje odluke o prenosu vlasništva aerodroma „Ponikve“ koji se proteže na 550 hektara na Republiku zbog izostanka jasnog plana šta će biti sa njim većina predvođena SNS-om nije izglasala..

Posle odbijanja predloga Ivana Filipovića DS o formiranju komisije iz redova svih odborničkih grupa užičkog parlamenta koja bi donela Deklaraciju o slobodnim uslovima o održavanju izbora i slobodi medija opozicioni Savez za Srbiju napustio je današnje zasedanje.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković predložio je na početku 31. sednice Gradske skupštine da se skine sa dnevnog reda Izveštaj budžetske inspekcije zbog dodatnih pojašnjenja u slučaju Biznis inkubator centra kome je inspektor naložilo da u budžet vrati 1,1 milion dinara zbog nepravilno obračunatih zarada.

U izveštaju o radu budžetske inspekcije za 2018. godinu navedeni su nalazi kontrole i trošenja novca u slučaju više institucija među kojima i Inkubator centra tokom 2017. godine.

-Nalaže se Biznis inkubator centru da više isplaćene zarade u iznosu od 1.084.631 dinara iuplati na račun budžeta grada u roku od 30 dana – kažu inspektori i navode da je prosečna neto plata isplaćena u ovom periodu iznosila 57.040 dinara.

-Kontrolom je utvrđeno da ugovorima o radu nije ugovorena osnovna zarada za poslove u sistematizaciji. Obračun plata urađen je sa sredstvima honorara projekata u koji je uključen prekovremeni rad u iznosu od 30 odsto. Tako je obračunata zarada za pojedine poslove 130 prekovremenih sati mesečno uvećanih za 30 odsto. U konkretnom slučaju postupljeno je suprotno Zakonu o radu. Nije utvrđena visina osnovne zarade i da poslodavac prekovremeni rad može uvećati od 1 do 26 odsto – kaže se u izveštaju budžetske inspekcije i konstatuje da je u odnosu na finansijski plan dato više od milion dinara za plate. U ovoj instituciji radi četvoro stalno zaposlenih..

Gradonačelnik Užica predlažući inženjera Ivana Stanisavljevića za zamenika naveo je sledeće biografske podatke kandidata iz redova SNS-a.

-Rođen je 25. avgusta 1984. godine u Užicu. Posle završene srednje Ekonomske škole upisao je Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu na kome stiče zvanje diplomirani inženjer šumarstva. Nakon završetka pripravničkog staža 2011. godine zasniva radni odnos u JP “Srbijašume“ u Šumskoj upravi Užice, gde od decembra 2012. godine do oktobra 2016. obavlja posao inženjera. Od oktobra navedene godine zaposlen je na radnom mestu samostalni referent za izradu osnova i planova gazdovanja u Direkciji šumskog gazdinstva Užice. Saradnik je GIZ DKTI programa „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji, a od 2017. godine u okviru istog programa radio je istraživanje potrošnje ogreva u domaćinstvima u gradu Užicu. Oženjen je i otac četvoro dece.

Odbornik LDP-a Đorđe Milićević oštro je kritikovao praksu vlasti da se odbornicima u poslednji momenat dostavljaju biografije predloženih funkcionera.

Kako se danas moglo čuti u skupštinskoj sali do danas zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić mogao bi uskoro da bude predložen za pomoćnika gradonačelnika Užica shodno nedavno usvojenom Statutu koji predviđa maksimum tri pomoćnika.

Pred odbornicima Gradske skupštine Užica nalaze se izveštaji o radu `za prošlu godinu devet gradskih ustanova Muzeja, Pozorišta, Biblioteke, Istorijskog arhiva, Galerije, Gradskog kulturnog centra, RCU, TO Užice, Dečjeg odmarališta „Zlatibor“… Zatim pet gradskih odluka koje se odnose na komunalno uređenje grada, odluka o oglašavanju i komunalnom uređenju, postupku učešća građana u poslovima grada. Jedna od odluka odnosi se na dopunu Plana generalne regulacije „Bela Zemlja“ zbog industrijske zone i plan detaljne regulacije zbog gradnje tunela „Kadinjača“.. Zatim odluka o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru i postavljanju spomenika 1300 kaplara na Trgu Svetog Save.

Ostavite odgovor