Pocetna Kultura Danilovu “Đura Jakšić”

Danilovu “Đura Jakšić”

583
0
Podelite

Dragan Jovanović Danilov, dobitnik je nagrade  “Đura Jakšić”  za knjigu pesama “Um podivljale reke”, u izdanju Povelje, Kraljevo.

Nagradu “Đura Jakšić” već 34 put dodeljuje Narodna biblioteka  „Đura Jakšić“ u Srpskoj Crnji za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku, objavljenu tokom prethodne godine, u organizaciji ove biblioteke. Svečano uručenje  nagrade  biće 2. juna u Srpskoj Crnji u okviru manifestacije “Liparske večeri”.

Ovu nagradu do sada su poneli najugledniji savremeni srpski pesnici od Ljubomira Simovića, Rajka Petrova Noga, Vojislava Despotova, Novice Tadića, Radmile Lazić, Milana Nenadića do Duška Novakovića, Matije Bećkovića, Bojane Stojanović Pantović…

U obrazloženju žirija se kaže da Danilov danas predstavlja jedan od najsnažnijih i najаutentičnijih glasova savremene srpske poezije. Do sada je objavio značajan broj zbirki pesama, Euharistija (1990), Enigme noći (1991), Pentagram srca(1992), Kuća Bahove muzike (1993), Živi pergament (1994),  Moja tačna priviđenja (2010), Kad nevine duše odlaze (2011), Vino s vulkana (2012) i druge,  četiri romana i knjigu autopoetičkih eseja Srce okeana (1999).

Dragan Jovanović Danilov rođen je 1960. godine u Požegi. Studirao je na Pravnom i Filozofskom fakultetu u Beogradu, na grupi za istoriju umetnosti. Učestvovao je na brojnim međunarodnim pesničkim festivalima i održao više samostalnih književnih večeri i čitanja poezije u Francuskoj.

Dobitnik je brojnih  književnih nagrada u zemlji: „Brankove nagrade“, „Zmajeve nagrade“, nagrade „Vasko Popa“, „Branko Miljković“, „Meša Selimović“, Vitalove nagrade „Zlatni suncokret“, „Oskar Davičo“,  „Jefimijin vez“, „Zlatni prsten despota Stefana Lazarevića“,  „Disove nagrade“ za celokupno pesničko delo i druge. Dobitnik je međunarodnih književnih nagrada „Pro creation“ i „Velika bazjaška povelja“. Dela su mu prevedena na engleski, francuski, nemački, italijanski, grčki, bugarski, slovački, rumunski, makedonski, mađarski jezik.

Danilov je i likovni kritičar i esejista. Autor je monografija o mnogim savremenim srpskim slikarima. Živi u Požegi i Beogradu.

Ostavite odgovor