Pocetna Ekonomija NALED o suzbijanje sive ekonomije u Užicu

NALED o suzbijanje sive ekonomije u Užicu

756
0
Podelite

Predstavnici Izvršnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) održali su sednicu u Užicu na kojoj je razmatrano sprečavanje sive ekonomije u javnom prevozu kroz izmene propisa i uključivanje u legalne okvire za sve učesnike i o programu sertifikacije opština i gradova po meri privrede. Grad se uključio i u inicijativu Umetnost Srbije na promovisanju legata slikara Mihaila Milovanovića.

Violeta Jovanović, izvršni direktor NALED-a istakla je posebnu važnost lokalnog ambijenta za poslovanje, a Užice  prepoznaju kao sredinu u kojoj posluje puno domaćih firmi. Svi servisi koje grad pruža treba da se unapređuju jer je to najbolja preporuka za nove investicije.

-Što se tiče procedura na nivou lokalnih samouprava i republike u kojima sistematično radimo kroz našu Sivu knjigu to je upravo alat za koji je zadužen Izvršni odbor.  Cilj je praćenje sprovođenja preporuka i u proteklih 10 godina više od 100 procedura na ovaj način uspešno je rešeno i pojednostavljeno-naglasila je Jovanović.

Grad Užice je među prvim lokalnim samouprava koje su se uključile u NALED sa ciljem da se stvore bolji  uslovi za nove investitore.

-Od ove godine bićemo u programu sertifikacije opština i gradova sa dobrim poslovnim poslovnim okruženjem na regionalnom nivou koji se sprovodi u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji-rekao je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Užice je prepoznalo vrednosti i dalo puno kreativnih ideja a suština je suzbijanje sive ekonomije, inspekcijski nadzor na lokalu u prevozu, a značajna tema je  povezivanje privrede i lokalnih samouprava i kako obezbediti poslovno okruženje po meri privrede, rekao je Dejan Đokić, predsednik Izvršnog odbora NALED-a.

Kulturno nasleđe i umetnost važan su stub razvoja što je pokazano i na primeru Užica koje  se uključilo u inicijativu Umetnost Srbije koja promoviše legat slikara Mihaila Milovanovića. Za to su pripremljene i posebno brendirane čokoladice na čijim omotima su slike umetnika. Pored Užica inicijativu su podržali i Sombor, Požarevac, Šid sa svojim poznatim slikarima.

Dodajmo, da NALED je  formiran 2006.godine i okuplja privrednike, lokalne samouprave, organizacija civilnog društva sa ciljem stvaranja uslova za efikasnije funkcionisanje države, lokalnih samouprava i bolju konkurentnost privrede.

Svojim radom postao je glavni partner Vlade i Parlamenta kada se odlučuje o novim zakonskim propisima, a ima preko 300 članova i 100 partnera u državnim institucijama i međunarodnim organizacijama.

Ostavite odgovor